Fashion

Kunstzinnige mode

Tot onze grote vreugde komen collecties van toonaangevende modeontwerpers steeds vaker in musea te hangen. Want zeg nou zelf: items van een Alexander McQueen zijn toch draagbare kunstwerkjes? Wij zetten enkele designers op een rij die hun werk een nóg kunstzinniger tintje gaven door zich te laten inspireren door wereldberoemde schilders.

Claude Monet, Johannes Vermeer en Piet Mondriaan. Heb je deze namen niet meer gehoord sinds de CKV lessen op de middelbare school? Duik dan maar weer de boeken in, want designers gebruiken regelmatig het werk van bijvoorbeeld schilders als grootste inspiratiebron. Wij zochten enkele collecties op, waarin mode en kunst harmonieus samengaan.

Yves Saint Laurent x Piet Mondriaan

Het typische sixties model van deze Yves Saint Laurent jurk uit 1965 leent zich perfect voor een potje colorblocking. En met colorblocken kom je qua schilders al snel bij Piet Mondriaan terecht. Vooral met zijn abstracte, geometrische werken als die hieronder werd de Nederlandse kunstschilder en -theoreticus wereldberoemd.

de kunst van mode ysl en mondriaan collage

Christian Dior x Johannes Vermeer en co.

John Galliano zal nooit vergeten worden dankzij de theatrale shows die hij ieder seizoen weer neerzette voor modehuis Dior. De spring/summer 2009 couture collectie, die heel toepasselijk in het Rodin museum in Parijs werd geshowd, ontwierp hij met enkele grote Flemish painters in z'n achterhoofd. Hij gebruikte de kleuren van Johannes Vermeer en de opvallende kragen en mouwen van Anthony van Dyck.

de kunst van mode dior vermeer collage

Jean-Charles de Castelbajac x Keith Haring

De shows Jean-Charles de Castelbajac lijken altijd op een comic book die tot leven is gekomen. Gekke figuurtjes en knalkleuren zijn er ieder seizoen weer in overvloed. Een jurk met prints van Pop-art kunstenaar Keith Haring zat er dus gewoon een keer aan te komen.

de kunst van mode jean charles de castelbajac keith haring collage

Alexander McQueen x Maurits Cornelis Escher

De Nederlandse kunstenaars blijven ons om de oren vliegen. Voor zijn net zo mooie als creepy fall/winter 2009 collectie liet fashion genius Alexander McQueen zich namelijk inspireren door het werk van Maurits Cornelis Escher. Deze Hollandse kunstenaar was gefascineerd door wiskundige principes. Daarom creërde hij onder meer tekeningen met meetkundige patronen, die oneindig door konden gaan.

de kunst van mode alexander mcqueen escher collage

Akris x Claude Monet

De internationale modepers was van alle items uit de Akris spring/summer 2009 show, het meest weg van de dromerige jurken aan het eind. De prints van deze creaties waren met de computer bewerkte foto's van tuinen. Door het bewerkingsproces hadden de prints veel weg van Claude Monet's werk, een impressionistische schilder die een voorliefde had voor landschappen.

de kunst van mode akris en monet collage

Yves Saint Laurent x Vincent van Gogh

Naar aanleiding van deze laatste combi kunnen we twee dingen concluderen: Yves Saint Laurent was groot fan van schilders en Nederlandse schilders zijn by far de populairste onder designers. De eighties jasjes die je hieronder ziet, zijn eerbetonen aan de Zonnebloemen en Irissen van Van Gogh.

de kunst van mode van gogh en ysl collage

Behoefte gekregen aan een kunstzinnig printje in je garderobe? Wij shopten deze schilderachtige items voor je bij elkaar.

de kunst van mode asos bodycon dress de kunst van mode ehtel flower shorts van motel

Links: bodycon jurkje van Asos (€32,05) en rechts: shorts van Motel (€19,98).

Wat vind jij: is mode kunst?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top