De panty is onze grote vriend wanneer leuke jurkjes en rokken samen moeten gaan met Hollands lage temperaturen. Ieder seizoen komen er meer exemplaren met kleuren en printjes bij, om maar de aandacht naar onze benen te trekken. Wij vertellen je alles over dit handige en tegelijkertijd frustrerende (want: ladders) item!
De panty is in vergelijking met bijvoorbeeld de clutch of cape een relatief jonge uitvinding. In de jaren ’20 van de 20e eeuw zijn er nog geen panty’s, maar laten de dames wel steeds meer been zien door de kortere jurken en rokken die ze dragen. Om hun enkels en kuiten alsnog te bedekken, dragen vrouwen transparante kousen van zijde of rayon. Na 1940 komt nylon in de plaats voor deze stoffen. In film- en theaterproducties uit diezelfde periode dragen actrices en dansers diezelfde transparate kousen, die aan hun ondergoed wordt vastgenaaid.
Geïnspireerd door het geklaag van zijn vrouw over de kousenbanden die ze moet dragen, creëert textielmogul Sir Allen Grant in 1953 de eerste panty. Het is transparante, nauwsluitende legwear die de benen bedekt van de voeten tot en met de heupen of taille. Pas zes jaar later is zijn uitvinding de Panti-Legs helemaal naar z’n zin en brengt hij het op de markt. Een andere Amerikaan, Ernest G. Rice, is hem daarmee voor en komt in 1956 met zijn ‘Combination Stockings and Panty’ (catchy merknamen zijn blijkbaar niet iets van die tijd). In 1965 maakt Glen Raven Mills, het bedrijf van Grant, een comeback met de eerste naadloze panty. Dit item wordt een enorm succes, gezien de minirokken en -jurkjes die vrouwen massaal dragen in de sixties.
Vintage pantyhose advertenties van Hanes waarmee reclamemakers tegenwoordig -hopelijk- niet meer mee weg komen.
Seventeen covers uit de jaren '60 met Twiggy én panty's.
Ook in de jaren '70 en '80 slaan vrouwen massaal panty's in, om ze te dragen onder hun kittige mantelpakken en zwierige maxi dresses. Dit koopgedrag slaat in de nineties volledig om, wat te danken is aan de toenemende populariteit van spijkerbroeken, vrijere kledingcodes voor op de werkplek en de behoefte aan 'vrije', blote benen. Pas in het begin van het nieuwe millennium krijgt de panty weer de aandacht die hij verdient. Er komt steeds meer variatie in dikte (aangeduid in denier), kleur, vorm, materiaal, lengte en prints. Er bestaan zelfs panty's voor mannen (!), maar de perfecte panty waarin geen ladder kan ontstaan moet helaas nog worden uitgevonden. Mocht er als je van huis bent een ladder in je panty ontstaan, heb je drie keuzes: de schade beperken met doorzichtige nagellak, een nieuwe kopen of doen alsof het gewoon bij je look hoort.
Nog steeds dragen we -met name in de lente en herfst- graag onze panty's, maar een paar seizoenen geleden was de panty helemáál hotter dan hot. Designers als Viktor & Rolf, Chanel en Vivienne Westwood experimenteerden met bijzondere kleurencombinaties, gekke prints en zelfs heuse bling voor op de panty. Daarnaast zijn de zusjes van de panty, de voetloze legging en stuggere maillot, veel op de catwalk en in hippe straten te spotten.
Met de klok mee, beginnend linksboven: Doo.Ri f/w 2009, Chanel f/w 2008, Viktor & Rolf f/w 2008 en House of Holland f/w 2009.
Ook mogen de pantyhoses van het Britse House of Holland een grote groep fashionista's tot hun fans rekenen.
Onder meer Jessie J en Henry Holland's BFF Agyness Deyn zijn groot fan van de vrolijke House of Holland tights.
Vraag jouw pantycollectie om uitbreiding? Wij shopten twee mooie Falke panty's voor je!
Links: netpanty met bloemenmotief van Falke (€19,95)
Rechts: blauwe panty van Falke (€16,-)
Heb jij een uitgebreide verzameling panty's, of ontwijk je ze liever?
(Door: Joyce)
(Streetstyle beeld: Streetpeeper en Lee Oliveira)