Als er één kledingstuk is dat in geen enkele kledingkast zou mogen ontbreken, is het de Little Black Dress wel. Ooit bedacht door de iconische Coco Chanel, zijn er tegenwoordig oneindig veel variaties op dit klassieke en voor iedereen geschikte jurkje in zwart. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de LBD!
Dat de helaas niet meer levende legende Coco Chanel in 1926 de LBD introduceerde, daar zijn we haar tot op de dag van vandaag dankbaar voor. Hij is namelijk ongelooflijk veelzijdig, duurzaam en toegankelijk voor iedereen. Want van welke leeftijd, lengte of omvang je ook bent, en no matter van welke stijl je houdt; een zwart jurkje staat iedereen.
Nog voor Coco's heldere ingeving, wordt zwarte kleding vooral geassocieerd met periodes van rouw. Het dragen van zwart wanneer geen enkele dierbare is overleden, staat gelijk aan een grote fashion no go.
Madame Chanel was natuurlijk niet de allereerste designer die een zwarte jurk in elkaar zette. Waar de eigenwijze designer wél credits voor moet krijgen, is het feit dat ze de Little Black Dress in de spotlights zette. In 1926 publiceert de Amerikaanse Vogue een schets van een Chanel jurkje in black, met lange mouwen en een een grote parelketting. De modebijbel merkt terecht op dat dit jurkje een 'uniform' voor vrouwen zou worden.
Coco Chanel met de voor haar zo typerende parelkettingen en Little Black Dress.
Tijdens de Grote Depressie (de zware economische periode vóór WOII die vooral Amerika trof) is de iets langere versie van de LBD erg populair. Vrouwen grijpen en masse naar het zwarte jurkje om er zonder al te veel geld stijlvol uit te zien. Je zou denken dat met de komst van kleurentelevisie Little Black Dresses minder populair zouden worden, maar niets is minder waar. Zwart bleef ongeacht of er werd bewogen gewoon zwart op het scherm en het kon niet mismatchen met andere kleuren. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is de LBD gewild. Stoffen vormen een schaarste en dan is een veelzijdig zwart jurkje wel zo handig.
Als in de fifties Dior's 'New Look' in opkomst is, willen vrouwen weer in sexy en vrouwelijke kleding worden gespot, in plaats van gehuld in werkkleding. Daarom worden femme fatales en bomb shells in Hollywood films uit die tijd veelvuldig in LBD's gestoken. In diezelfde periode zijn de jurkjes ook beschikbaar in synthetische stoffen, waardoor ze bereikbaar worden voor de 'gewone vrouw'.
Gedurende de jaren '60 zijn er wat de Little Black Dress betreft twee opties: óf je gaat voor een ultrakorte versie in mod style, óf je volgt Audrey Hepburn's voorbeeld. Haar Givenchy LBD in Breakfast at Tiffany's geldt nog steeds als een iconic piece.
Stijlicoon Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany's.
Cleane, zwartje jurkjes -bij voorkeur gematcht met een power blazer- zijn in de eighties weer in trek onder business women. 's Avonds gooien dames er statement sieraden overheen en ze zijn ready to party. Een decennium later 'leent' de grunge cultuur de LBD om deze met leren jacks en stoere boots te dragen. Zoals we al zeiden: de Little Black Dress is er voor iedereen.
Met zo'n tijdloos item als de LBD is het te verwachten dat 'ie tegenwoordig nog net zo gewild is als tachtig jaar geleden. Ieder seizoen eert Karl Lagerfeld Chanel herself met meerdere zwartje jurkjes, en ook andere designers als Alexander McQueen, Michael Kors en Alber Elbaz (van Lanvin) geven er iedere keer weer hun eigen draai aan.
Met de klok mee, beginnend linksboven: Chanel spring-summer 2012, fall-winter 2011, spring-summer 2011 en spring-summer 2010.
Loslopende hipkippen laten je nog maar eens zien hoe veelzijdig de Little Black Dress is: van schattig tot klassiek en van futuristisch tot business style.
Streetstyle inspiratie van The Sartorialist, Vanessa Jackman, Styleclicker en Stockholm Streetstyle.
Heb jij een LBD in je kast hangen? Zo niet: wij hebben twee mooie exemplaren voor je geshopt!
Links: linnen Asos jurkje met kortje mouwtjes (€ 34,61)
Rechts: Asos jurkje met lange mouwen en stoere applicatie (€ 96,15)
(Door: Joyce)