Fashion

China & Suus

China

…dit kopte ‘De Gelderlander’ vorige week dinsdag. En laat ik nou één van deze pioniers zijn! Morgen zal ik voor tien dagen met school naar Peking vertrekken. Het officiële programma houdt vooral in de Chinese taal dat ik het afgelopen paar jaar heb geleerd, toe te passen én het bezoeken van culturele highlights, zoals de Chinese Muur. Mijn programma houdt echter vooral in: het mode- en straatbeeld van China ontdekken!

Als ik op dit moment aan China denk, dan denk ik aan ‘made in China’, ‘het kan niet gek genoeg’ en een enorm rijk waar we nog veel van gaan horen. Als ik aan de inwoners denk, dan denk ik aan Harajuku girls, een kleurrijke en excentrieke stijl, en de camera als accessoire. Als ik aan China denk, dan denk ik aan een compleet andere wereld. Als ik aan China denk dan denk ik simpelweg aan the sky is the limit.

Juist, mijn kennis over (mode in) dit land is nog erg miniem. Sommige punten zullen misschien kloppen, met sommige vooroordelen zal ik de Aziaten ook ernstig te kort doen (Harajuku girls zijn natuurlijk Japans en mijn vader vertelt me dat Peking een wereldstad is als alle anderen). Voor een goed onderzoek is een goede oriëntatie echter vereist, en dus zeg ik: lang leve Google!

Snuffelend tussen ervaringen van onderzoekers en reizigers, lees ik dat de globalisering natuurlijk ook China heeft bereikt; mode in China wijkt niet meer zoveel af van de Westerse mode (helaas?). Een belangrijk verschil is echter de grote rol van hoofddeksels, omdat deze op veel gebieden nodig zijn tegen de zon. Ook schijnt er op veel plaatsen in het land de traditionele klederdracht nog te worden gedragen. De borduursels die hierbij te pas komen hebben nog steeds grote invloed op het totale Chinese modebeeld. Opmerkelijk om te lezen, vind ik dat tatoeages veel voorkomen in China; daar ga ik op letten.

ChinaVia ‘trends’ (de op de kymono geïnspireerde kleding is nog steeds hip) kom ik bij beeldresultaten en zie ik weliswaar een heleboel hips, maar toch niets wat je niet in Amsterdam tegen zult komen. Op een Chinese streetstyle website vind ik gekiekte mensen rondom de China Fashion Week. Een modeweek waar ik nog nooit van gehoord heb, realiseer ik me. Gek eigenlijk. Op deze site blijkt gelukkig één vooroordeel van mij te kloppen: Chinezen kunnen erg kleurrijk zijn. Geweldig hoe deze 23-jarige student openlijk laat zien wie haar helden zijn.

En dan vind ik een mailtje in mijn mailbox van mijn Chinese lerares. De bijlage betreft een checklist, die speciaal voor mij blijkt aangepast: ‘geen schoenen met hoge hakken’, mailt ze. Tijd om mijn spullen te pakken…

See you in two weeks! (Suus)

* Meer blogs van Suus!

Deel dit artikel
Back to top