vanRoedel is een jong en ambitieus bedrijf in de creatieve industrie. Ze hebben een breed netwerk om zich heen van mode-ontwerpers tot fotografen en van graphic designers tot regisseurs. Iedere twee weken geven zij op deze blog ruimte aan een creatief brein om met een kijkje achter de schermen te laten zien hoe hun werk tot stand komt.
Deze week is het de beurt aan ontwerpster Kim van Beek. Zij heeft haar eigen tassenlabel Buddhi. Kim werkt veel met vilt en volgens haar is "Felt the new leather".
Voor de eerste collectie ben ik met mijn tekeningen onder mijn arm naar Kathmandu gegaan en was het vooral spannend hoe het contact was met de medewerkers in de fabriek en van afdeling naar afdeling rennen om te zorgen dat het ging volgens de planning.
Ook was het mooi om te zien hoe de resultaten waren van het ouderwetse zeefdrukproces voor de voering van de tassen.
Ik was in eerste instantie bang dat ik met geen enkele sample thuis zou komen omdat ik toch als onbekend ontwerper uit Nederland contact had gezocht en zij natuurlijk ook andere orders hadden te verwerken... Dus ik stelde me bescheiden op en vroeg tussen de bedrijven door of ze nog tijd hadden om mijn vilten modellen op een bepaalde tijd af te krijgen.
Maar bij het afscheid ging ik toch met de vier samples naar huis van mijn ontwerp tekeningen! En uiteindelijk waren zij - vooral de leermaker - trots op het nieuwe ontwerp.
Ik kies ervoor om met een ontwikkelingsland te werken; het is een uitdaging te ontwerpen met het materiaal en de techniek die aanwezig is. In de fabriek waar ik mee werk is dit het ambacht vilten. De fabriek is opgezet met als doel vrouwen een ambacht te leren zodat zij hun eigen salaris kunnen verdienen. Ik sta achter deze sociale visie en wil hiervoor met mijn label Buddhi meer werkgelegenheid creëren.
Toen de eerste twintig tassen hier kwamen zag ik toch een aantal productie fouten die weer via de mail goed getrokken moesten worden, maar nu ligt er eindelijk een kleine voorraad te wachten om verkocht te worden die er wel perfect uit ziet!
Voor mijn nieuwe collectie had ik besloten om zelf het ambacht vilten te leren en heb een aantal intensieve vilt workshops gevolgd van Karin Glaubitz. Zij vilt zelf al tien jaar. Ik heb de techniek van het dikvilten geleerd en daaruit is het ontwerp ontstaan van mijn nieuwe collectie.
Het is heel erg arbeidsintensief en je moet dan ook 1,5 uur per kant vilten, masseren en hard drukken om de wol te persen in een hoge kwaliteit vilt. Het vilt proces in totaal duurt zo'n 12 uur om de tas en het handvat te vilten. En dan nog de voering erin, dus in totaal zo'n 15 uur. Nu ik dat zelf heb ervaren, ook hoe zwaar het is voor de fabriekswerkers in Nepal. Ik kijk erna uit om weer naar Nepal te gaan wat dat betreft.
Het is een flinke uitdaging om en te ontwerpen en een markt te zoeken! Het ene moment sta je met een rood hoofd te vilten en na te denken over een kleur van de voering en het andere moment sta je in de museumwinkel van de Hermitage over de prijzen en pakbonnen te praten! Het is spannend en nog kleinschalig maar ik blijf doorzetten totdat ik uiteindelijk een grotere markt heb gevonden!
Speciaal voor de vanRoedel blog editie een paar primeur foto’s van het vilt proces van mijn nieuwe collectie! Als je meer wilt zien van mijn collectie, kijk op mijn site.
Binnenkort zal mijn online store geopend worden, maar nu al kan je contact met mij opnemen via info@buddhi.nl als je een tas wilt kopen.