Fashion

Terug in de tijd met: de baret

De baret is net zo Frans als de Eiffeltoren en een mand vol stokbrood. Zet er één op je hoofd en je waant je – met het nodige inlevingsvermogen – even in Parijs. Maar hoe lang bestaat dit kekke hoedje en in welke landen zijn ze nog meer fan van de baret? Fashionscene vertelt het je!



Vogue Paris loves Laetitia Casta én de baret...





... maar ook bij Harper's Bazaar kieken ze het hoedje graag

Een ronde, zachte hoed met een klein 'steeltje' in het midden, dat is de baret. Vooral de zwarte en rode exemplaren zijn favoriet en ze zijn meestal gemaakt van wol, katoen of vilt. Er bestaan niet echt regels voor hoe je een baret hoort te dragen. Je trekt 'm simpelweg niet al te ver over je hoofd en als de stof soepel genoeg is kun je je baret vormen naar eigen wens.



Copenhagen Streetstyle, All The Pretty Birds, Stockholm Streetstyle en Styleclicker



Stockholm Streetstyle



Stockholm Streetstyle

De baret wordt door de meeste mensen direct geassocieerd met la douce France, maar ook in Spanje, Schotland (met of zonder pompom) en Italië dragen ze 'm nog steeds graag en vaak. De Franse benaming voor de hoed, 'béret', wordt voor het eerst in 1935 gebruikt. Niet lang daarna krijgt 'ie ook een plekje in het Engelse woordenboek.



De Spaanse actrice Penélope Cruz met een roomwitte baret



Hoe Schots kan een baret zijn?

Archeologen en experts op het gebied van kunstgeschiedenis kunnen aantonen dat er al sinds het Bronzen Tijdperk (3000 tot 800 voor Christus) hoeden worden gedragen die lijken op de moderne baret. Met name in het noorden van Europa, Italië en op Kreta zijn ze veel te spotten, op de hoofden van veel verschillende volkeren. In de Pyreneeën dragen Baskische herders bijvoorbeeld baret-achtige hoofddeksels.

De commerciële productie van baretten start gedurende de 17e eeuw, in het zuiden van Frankrijk. In eerste instantie is het maken van de baret een lokale kunst, maar twee eeuwen later zijn de hoeden massaproducten en verkoopt men ze in heel Europa. Vanaf de jaren '20 van de 19e eeuw krijgen Franse producenten concurrentie van Spaanse en Italiaanse fabrieken. Samen produceren ze miljoenen baretten!



Marlene Dietrich



Reese Witherspoon met baret in de film Water for Elephants, een film die zich in de jaren '30 afspeelt

De baret is in het begin populair als sportief accessoire en later wordt het een echt fashion statement voor mannen én vrouwen. Naast het 'gewone' volk zijn het ook Franse en Britse militairen die gedurende de Eerste en Tweede Wereldoorlog baretten dragen. Deze hoedjes in aardetinten - met een wat strakkere band dan normaal - blijven tenminste op het hoofd zitten als soldaten in en uit hun tank klimmen.

Het dragen van een baret wordt voornamelijk gelinkt aan intellectuelen, filmsterren, dichters, kunstenaars en andersoortige creatievelingen. Of aan Franse mode(popjes) natuurlijk. Maar in de sixties en seventies staat het juist symbool voor revolutie en activisme. Natuurlijk heeft de hoed dit voornamelijk te danken aan de Cubaanse Che Guevara. Op inmiddels wereldberoemde foto's is hij te zien met een zwart-rode baret. Ook de meer vredelievende Rastafari staan bekend om de baretten die ze over hun dreadlocks dragen.



Louis Vuitton Pre-Fall 2012



Che Guevara



Rasta baret

Zet jij wel eens een baret op het hoofd?

Deel dit artikel
Back to top