Het agenschatp M V P wearaware, van Sandra en Aliye vertegenwoordigt nu vijf labels, stuk of voor stuk duurzaam. Fashionscene interviewde de twee business-babes!
Aliye (links) en Sandra (rechts)
Wat houdt jullie mode-agentschap precies in?
"We zijn een agency, maar dat is wel uitgestrekter. We doen ook vaak een stukje pr, maar we zeggen wel altijd tegen de designers dat ze dat er zelf ook naast moeten doen. We noemen ons vaak meer een mediator: we verbinden designers niet alleen met de winkels, maar ook met een goede tailor."
"Ik ben stylist geweest, heb columns geschreven en werkte altijd in modewinkels met luxe merken. Maar het begon allemaal in Frankrijk, waar ik een bed & breakfast had. Ik liep daar op een brocante markt en ik werd aangesproken door een Engelse dame om mijn blouse met kant. Ze vertelde dat ze mode-ontwerpster (Minna, red.) was en vroeg aan mij of ik haar label wilde vertegenwoordigen in Frankrijk. Daar ben ik toen mee gestart, gelukkig kon dat naast mijn bed & breakfast, omdat dat seizoensgebonden is. Later kwam het label Naja Louf uit Denemarken er ook bij. Vervolgens ben ik naar Nederland teruggegaan, met die twee labels.Toen daar nog een derde bij kwam, heb ik Sandra erbij gevraagd, omdat twee mensen gewoon veel meer weten dan één. Ik ben chaotisch en Sandra is iets gestructureerder. En het is gezellig, want naast collega's zijn we ook vriendinnen."
Sandra: "We hebben elkaar leren kennen bij het NAI (Nederlands Architectuurinstituut red.), waar ik nog steeds werk. Ik doe dit er twee dagen naast!"
De kleding van Barbara Munsel werd bij het Scapino ballet gedragen op het podium! Bekijk de video hier.
Zitten jullie samen op kantoor?
Aliye: "Ja, we hebben een heel mooi kantoor in een monumentaal pand aan de Delfshaven in Rotterdam. Ik woon er ook, dus ik duik in mn pyjama 's ochtends om half 7 al achter mijn laptop, tot 's avonds laat."
Is dat je gemiddelde werkdag? Waar ben je het meest mee bezig?
"We zoeken altijd naar leuke nieuwe winkels. Die bellen we dan en leggen we uit wat we doen en wat voor merken we vertegenwoordigen. Ook gaat er heel veel werk zitten in het bekijken van de nieuwe collecties, doorpassen en het soms nog aanpassen van ontwerpen. Daarnaast overleggen we heel veel met designers, helpen we bij photoshoots en houden ons bezig met de styling. Er komen dus ontzettend veel dingen bij kijken. Dutch Basics bijvoorbeeld met hun sieraden en accessoires, zij komen dan langs om met ons te overleggen welke richting ze precies opgaan. Dat doen ze omdat wij veel contact hebben met de retailers, waardoor we goed weten waar vraag naar is."
Sieraden van Dutch Basics
Welk moment blijft jullie altijd bij?
Aliye: "Vorig jaar moesten we naar een leuke winkel in Den Haag (bestaat nu helaas niet meer red.) op de Denneweg. We hadden behalve de kleding ook de tweeling van vier van Sandra mee én mijn hond. Het was een grote, vrolijke chaos. Dan moest er weer een kind plassen, en we liepen maar te slepen met alle spullen! En zo deden we dat. Nu is dat natuurlijk allemaal georganiseerder, maar zo is het wel geweest. Nu kunnen we er gelukkig om lachen!"
Hoe ben je in de mode gerold?
"Om één reden: ik heb een hekel aan winkelen. Ik dacht ik ga in de leukste zaak van Rotterdam werken, ik verdien geld, krijg korting én zit meteen bij de goede merken. Ik begon bij Wendela van Dijk, een begrip in Rotterdam, ze verkopen onder andere Isabel Marant. Daarna heb ik bij Margreeth Olsthoorn gestaan, ook een kwaliteitszaak met merken als Avelon en Maison Martin Margiela."
Jullie vertegenwoordigen alleen nog maar duurzame merken, hoe is dat zo gekomen?
"We hebben op een gegeven moment besloten alleen nog maar op sustainable (duurzaam red.) labels te voeren. Natuurlijke materialen, zoveel mogelijk lokaal of kleinschalig geproduceerd. Dat voeren we ook door in de manier waarop wij graag samenwerken. Om een voorbeeld te geven, als we een winkel binnenlopen en we worden heel onvriendelijk te woord gestaan, dan haken we direct af. Dat is niet de manier waarop wij samen willen werken."
Prachtige designs met veel kant van Minna
Grootste ergernis in winkels?
"Arrogantie. Mensen hebben meteen argwaan. Natuurlijk willen we iets verkopen, maar mensen nemen niet meer de moeite om te luisteren."
Waar zie je jullie bedrijf over 10 jaar?
Aliye: "We streven ernaar dat meer ontwerpers er voor kiezen lokaal te produceren. En uiteindelijk zouden we heel graag een project willen ondersteunen of neerzetten in een ander land. Zodat vrouwen die bijvoorbeeld heel goed kunnen haken of breien ook betrokken worden bij een collectie."
Sandra: "Ik hoop dat die kleinschaligheid blijft, maar dat de ontwerpers groter worden. En ik hoop dat het begrip duurzaamheid belangrijker wordt voor de consument. Vrouwen zouden daar beter op moeten letten."
Het kantoor van M-vP
Is het wel te betalen voor de gemiddelde vrouw?
"Ja, de kleding is tussen de 90 en 300 euro, voor een jas dan. Het is iets prijziger, maar zie het zo: je koopt één item waar je lang mee doet of drie items die je volgend jaar weer weggooit. Dat is natuurlijk wel even een verschil."
Kunnen jullie kort voor ons een introductie geven over de labels die jullie vertegenwoordigen?
Dutch Basics (by Doris Pieris)
Tassen van gerecycled leer en verfijnde sieraden, in goud en zilver. Alles wordt gemaakt in een heel klein atelier in Portugal. Doris ontwerpt voor de modebewuste, onafhankelijk vrouw die het belangrijk vindt er tijdens haar werk zakelijk te zijn, maar met een sprankelende en sexy uitstraling. Haar tassen zijn zowel zakelijk en praktisch alsmede vrouwelijk en subtiel.
Barbara Munsel
Ontwerpt op een fragiele en poëtische manier kleding met een uniek handschrift. Zij gebruikt natuurlijke en ecologische stoffen die ze soms handbedrukt met inkt op waterbasis. Tevens verwerkt ze antieke stoffen en overgebleven prêt-á-porter stoffen in haar collecties. Internationaal is zij ondertussen al opgepikt door de bladen en met een verkooppunt in Japan en diverse in Nederland en zijn er talloze lovende recensies over haar geschreven.
Minna
In Engeland al een begrip en geliefd bij de jet set. Gebruikt authentiek Schots kant voor haar bijzondere tops en jurkjes en is altijd vrouwelijk en stylish, zoals de Engelsen dat goed kunnen. Volledig ecologisch en geproduceerd in UK.
Christina Kraemer
Een Zwitserse ontwerpster die ook haar stoffen in Zwitserland produceert. Simpele belijning in prachtige natuurlijke materialen zoals wol, zijde en kasjmier. In eigen land hangt ze tussen Martin Margiela, A.F. Vandevorst, Isabel Marant, 3.1. Philip LIM, Carven etc. in. Een volledig sustainable high - end fashion label.
Manon Garritsen
Studeerde af in 2001 als stedebouwkundige aan de TU Delft en vijf jaar later als modeontwerpster aan de Artemis Stylingacademie in Rotterdam. Na acht jaar als stedebouwkundige te hebben gewerkt, was het tijd om de inspiratie en losse ideeen te vertalen in een nieuw label: Manon Garritsen. Manon vindt dat haar ontwerpen niet alleen aantrekkelijk en stijlvol moeten zijn, maar ook praktisch, comfortabel en duurzaam. De unisex collectie bestaat uit tassen, shoppers, portfoliotassen en hoezen voor iPhone, iPad en Macbook in duurzaam, volledig afbreekbaar vilt. In eigentijdse kleuren aangepast aan de seizoenen. Mooi als simpel mode- accesoire.
Fashionscene's Esmée (midden) met Aliye (links) en Sandra (rechts)
Bekijk de website van M V P wearaware hier!