Fashion

In beeld: 10 invloedrijke designers die zijn vergeten

Jean Paul Gaultier, Chanel en Céline: we zijn allemaal wel bekend met de big designers van nu. Ook al zijn hun prachtige kledingitems voor velen onbereikbaar, het staren naar de inspirerende catwalkshows op Youtube en het bewonderen van haar nieuwste collecties maakt al heel veel goed. Toch is het ook goed om eens stil te staan bij de designers die ook hun invloedrijke sporen hebben nagelaten in de modewereld, maar eigenlijk een beetje vergeten zijn. Bij deze daarom tien designers die hebben bijgedragen aan de modewereld zoals ze nu is.

Emile Pingat


Deze Franse designer was een groot voorbeeld in de 19e eeuw. Hij werd bekend door zijn opera coats en ontwierp onder andere kleding voor de leden van het hof van het Second Empire van Parijs. Hij stond bekend om het gebruik van multipe designs die refereerden aan exotische invloeden en historische elementen.

Gustave Beer

Ook wel de 'Luxury Designer' genoemd. De van oorsprong Duitse ontwerper werd in de twintigste eeuw gezien als een van de 'duurste' ontwerpers in Parijs. In 1905 opende hij zijn couture house op het Place Vendôme, waar onder andere royalties zoals de Koning van Portugal klant waren. Zowel de conservatieve en extravagante s-curve gowns en relaxed silhouettes zijn werken van zijn hand.

Callot Soeurs

Ook wel bekend als de 'The Other Exotic Designer'. Niet alleen Paul Poiret staat bekend om het gebruik van exotische elementen, ook couture house Callot Soeurs, dat in 1895 geopend werd door de zussen Marie, Marthe Regine en Josephine, groeide vliegensvlug uit tot één van de meest invloedrijke exotisch getinte modehuizen van die periode. Ook de kimono-stijl jurken en Persian inspired tunieken waren bekende werken van het modehuis. Leuk om te weten: de zussen waren één van de eersten die werkten met de metaalachtige stof Lamee.

Edward Molyneux

Ook wel 'The Captain Designer' genoemd. Zijn intentie was om een beroemd schilder te worden; hij begon zijn carrière dan ook als schetser voor Lady Duff-Gordon. Al snel werd hij haar design assistent en was de start van zijn modecarrière gemaakt. Hij verliet Duff-Gordon om te vechten in de Eerste Wereldoorlog, en keerde terug met de titel 'Captain'. In 1919 opende hij zijn eigen couture house in Parijs en voerde hij het 'Britse fatsoen' door in Franse couture. High society members zoals Wallis Simpson, Else Maxwell en Lady Diana Cooper droegen zijn kunstwerken, bestaande uit onder andere schede jurken en two-piece tailored suits.


Augusta Bernard
Augusta, die ook wel 'The Inter-War Designer' kan worden genoemd, stond bekend om haar evening wear, die perfect paste in de periode van begin jaren dertig. in 1935 stopte Auguste met het maken van jurken door het begin van de Great Depression. Door haar relatief korte carrière en de hoge mate van exclusiviteit van haar items, is het voor de designers van vandaag een moeilijke klus om haar items te evenaren.
 

Norman Hartnell

In 1923 opende hij zijn Engelse couture house en als snel stonden leden van de high society voor zijn ontwerpen in de rij. In 1935 ontving Hartnell zijn eerste opdracht van het Britse Koningshuis. Hij kreeg de opdracht om de jurken van de bruidsmeisjes voor Prinses Elizabeth (inmiddels Queen Elizabeth) en haar zus Prinses Margaret te ontwerpen. In 1937 beklom King George VI de troon en koos ook hij voor de werken van Norman. 

Hattie Carnegie

Deze art director designer was de trotse eigenaresse van één van de meest succesvolle modehuizen in New York in het begin van de twintigste eeuw. Ze begon haar carrière in 1909 als hoedenmaakster, waarna ze in 1918 van hetzelfde bedrijf eigenaresse werd. Ze heeft onder andere items ontworpen voor William Randolph Hearts, de Windsor familie en Norma Shearer. 

Hardy Amies

in 1945 zette deze designer zijn Savile Row couture house op. Nadat hij zijn creatieve handen ineen heeft geslagen voor de Houses of Lachasse, werd hij financieel gesteund door actrice en ex-vrouw Virhinia Cherrill. Amies zette vervolgens de langstaande traditie van de English tailormade voort en werd als snel bekend als de expert op het gebied van tailor inspired kleding, zowel voor mannen als vrouwen. In 1950 kreeg hij zijn eerste Koninklijke opdracht: hij kreeg de eer om Queen Elizabeth te kleden voor een trip naar Canada. 

Pauline Trigère

De in Parijs geboren Pauline vluchtte in 1937 van Parijs naar New York, dit drijvend door haar angst voor de toen groeiende macht van Hitler.  Ze werd uiteindelijk een deskundig couture-quality dressmaker, wat haar de moed gaf of in 1942 haar eigen modehuis 'The House of Trigère' op te richten. Ook leuk om te weten: Pauline heeft de Lifetime Achievement Award van de Council of Fashion Designers of America in ontvangst mogen nemen.

John Bates

Naast Mary Quiant en André Courrèges, heeft ook John Bates een grote bijdrage geleverd aan de uitvinding van de mini skirt. Deze Engelse designer, die actief was tussen 1960 en 1980, richtte zich op de jongeren van die tijd en creëerde items die zowel kwalitatief waardig als betaalbaar waren. Swing mini dresses met rijkelijke silhouettes werden een statement item uit zijn collecties. Vandaag de dag kennen we Bates als de ontwerper van de zwarte leather kostuums die hij ontwierp voor Diana Rigg in de rol van Emma Peel in de Britse televisieserie The Avengers.

Beeld: Fashionista.com

Deel dit artikel
Back to top