Beauty

10 redenen om nu te beginnen met koud douchen

Daar sta je dan ’s ochtends vroeg heerlijk onder de warme douche nog een beetje na te dromen en ineens….Yikes!! De boiler is leeg, of één van je huisgenootjes draait elders de warme kraan open waardoor jij onaangenaam verrast wordt met een koude straal. Je bent in ieder geval in één keer wakker maar er zitten nog veel meer voordelen aan.
 
Koud douchen blijkt ontzettend goed voor je te zijn. Lees hier de 10 belangrijkste redenen om toch maar de warme kraan dicht te draaien, geloof ons het doet wonderen voor je.
 
 
Brrrr….koud douchen, de meeste van ons moeten daar niet aan denken. Een van de lekkerste momentje van rustig ontwaken is die lekkere warmen douch, toch? Maar dat koude water heeft ontzettend veel positieven bijwerkingen voor je. Want koud water;
 
1. Verbetert de conditie van je huid en haar. Dat heeft niets te maken met poriën die open en dicht gaan, warm water spoelt natuurlijke oliën van je huid en haar af en hierdoor droogt het uit.
 
2. Zet je op scherp en vergroot je mentale kracht.
 
3. Is goed voor de bloedcirculatie.
 
4. Versterkt je immuunsysteem rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen bovendien direct na een korte blootstelling aan koud water.
 
5. Helpt bij afvallen, het versnelt namelijk je stofwisseling. Er wordt gezegd dat een bibberkoude douche van 10 minuten gelijk staat aan één uur spinnen (fiets work-out).
 
6. Je krijgt er een euforisch gevoel van omdat je lichaam natuurlijke adrenaline aanmaakt en verlicht daarom depressies en een somber gevoel.
 
7. Helpt je lijf met ontgiften van schadelijke stoffen.
 
8. Is stress verlagend. Zwemmers in koud water hebben een aanzienlijk kleinere kans op ziektes én zijn veel beter bestand tegen stress, zo wijst onderzoek uit.
 
9. Geeft je meer energie gedurende de dag. Koud water vormt een natuurlijke trigger voor de hypothalamus in je brein, waar bepaalde hormonen vrijkomen die je energie boost, en je verhoogde snelheid en kracht geven.
 
10. Versterkt je zenuwstelsel.
 
 
 
Maar hoe bereid jij jezelf voor op een koude douche?
 
Adem
Adem zo lang en bewust in en uit als je kan. Het is bewezen dat deze techniek werkt wanneer je staat te bibberen. Je vertelt je autonome zenuwstelsel als het ware dat alles oké is en het niet in de vecht-of-vlucht-modus hoeft over te gaan. 
 
Doe het in fases
Spring niet in één keer onder het koude water. Begin voorzichtig met je voeten, enkels en handen en polsen. Werk dan langzaam naar boven tot je bovenlichaam ook onder het koude water staat. Hup je hoofd er nog onder en tanden op elkaar!
 
Doe het geleidelijk
Begin met een lauwwarme douche en draai de warme kraan dan geleidelijk dicht. Zo wen je heel voorzichtig aan een koudere temperatuur. De laatste minuut pak je dan die ijskoude (even doorbijten) douche. Vergeet niet te ademen!
 
Bouw het op
Die minuut op het laatst? Die loopt heel langzaam op tot 2 minuten, 3, 4, 5. En dan zit je al goed. Helemaal goed is 10 minuten, als je jezelf dat uurtje spinnen op de sportschool wil besparen bijvoorbeeld.
 
 
Deel dit artikel
Back to top