Als je voor het eerst zwanger bent, komt er van alles op je af. Er is zoveel wat je moet weten en een hoop wat je moet kopen. En dan hebben we het nog niet eens over de inrichting van de babykamer gehad. Het hoofdstuk rompers verdient wat ons betreft wel even wat meer aandacht. Wat is nou het nut eigenlijk van een romper en wat zijn nou de beste opties qua model? Wij helpen je graag een handje.
Waarom een romper?
Een romper is een must in de garderobe van jouw baby om verschillende redenen. Zo houdt de romper een luier op zijn plaats en zorgt het ervoor dat de baby lekker warm blijft omdat de rug en buik niet bloot kunnen komen te liggen. Door de drukknoopjes bij het kruis, is de romper makkelijk uit te doen tijdens het verschonen.
De overslagromper
Als een baby net geboren is, is een overslagromper super handig. Je moet even weten hoe het aandoen werkt maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, is het heel handig. Het voordeel van een overslagromper is dat deze niet over het hoofd hoeft van jouw kindje. Geloof ons, dat aan en uittrekken over zijn of haar bolletje vind jouw hummeltje niks. Bovendien hoef je een romper, ook wel een luierpakje genoemd, waar poep of plas op zit (en dat gebeurt héél vaak) niet over het hoofd van jouw kindje uit te doen. Wel zo prettig.
De maten
Babymaten zijn gelijk aan de hoeveelheid centimeter van een kindje. Bij de geboorte heeft een gemiddeld kind maat 50: als het groter is dan wordt maat 56 geadviseerd en bij te vroeg geboren kindjes maat 48.
Hoeveel rompers heb je nodig
Een baby groeit heel snel, zeker in de eerste maanden, dus aan de ene kant is het niet nodig om heel veel rompers per maat in de slaan. Aan de andere kant gebeuren er in die periode heel wat 'ongelukjes' op het gebied van spuug en ontlasting (hoe trouw en goed je de luiers ook verschoont - aan een poeprug ontsnapt niemand). Ik zou van maat 50 en 56 ieder vijf rompertjes aanschaffen en vanaf maat 62 zeker 8, anders ben je non stop aan het wassen.
De stof
Mijn voorkeur gaat uit naar katoenen rompers met daarin een beetje stretch. Hierdoor houdt de romper zijn vorm, past deze beter én door het materiaal kan het huidje van jouw baby goed ademen.
Geen mouwen, korte mouwen of lange mouwen
De keuze voor een bepaalde mouw is niet per definitie gebonden aan het seizoen. Over rompers met lange mouwen is het bijvoorbeeld lastig om in de winter een trui aan te trekken: in dat geval geniet een exemplaar met korte mouwen de voorkeur. In de zomer kan het bijvoorbeeld wel handig zijn om een romper met lange aan te doen bij jouw baby. Op die manier blijven zijn of haar armen goed beschermd tegen de zon.
Waar kun je rompers kopen
Het kan leuk zijn om een romper te geven of te krijgen met daarop een naam maar wees wel voorbereid op het feit dat de romper er waarschijnlijk niet zonder kleurscheuren (lees: bruine vlekken) vanaf komt, tenzij de romper nooit gedragen wordt. Besteed er dus niet belachelijk veel geld aan. Goede plekken om rompers te scoren zijn H&M, C&A en Zeeman. Online zijn er ook een aantal goede opties te vinden. Rompers van Hemelsvoorkinderen.nl zijn bijvoorbeeld super leuk!
Beeld: Photo by Picsea on Unsplash