Het is mens eigen om altijd meer en beter te willen. Een groter huis, een betere baan of zelfs een ander kapsel. En wanneer dat vervolgens 'gewoon' wordt, willen we weer anders. We zijn constant geluk aan het zoeken. Wetenschap toont aan dat bigger & better ons niet gelukkiger maakt. Maar wat dan wel?
De overtuiging dat meer en beter leidt tot meer geluk is paradoxaal. We werken hard, want we willen meer, we krijgen meer, maar ook dit wordt gewoon. Dus we gaan weer harder werken om nog meer te verkrijgen, wat ertoe leidt dat we ongelukkig worden. En zo gaat het verder...
Dit fenomeen wordt in de psychologie hedonic adaption genoemd. We achtervolgen wat we denken dat geluk is (meer en beter), alleen om terug te keren naar onze oorspronkelijke emotionele basislijn nadat we hebben gekregen wat we willen.
Dan is er ook nog zoiets als de arrival fallacy, wat staat voor 'het valse geloof dat het bereiken van een gewaardeerde bestemming geluk kan brengen'. Je kent het wel: "Wanneer ik dat heb bereikt ben ik pas echt gelukkig". Maar het is niet het bereiken van de bestemming, maar de waardering voorde weg er naar toe wat ons gelukkig maakt.
Er is dus niets verkeerd mee om ambitieus te zijn, maar zolang het in balans is. Zowel groei als geluk kunnen naast elkaar bestaan, maar als je niet uitkijkt overschaduwt groei geluk. Wel is bekend dat geluk niet afhankelijk is van externe factoren, maar eerder van nieuwe ervaringen en tevredenheid. Het cliché: geluk begint bij jezelf. Wil je weten welke dingen je wél gelukkig maken? Je leest het hieronder.
1. Maak kleine aanpassingen in je dagelijkse routine. Slaap meer, sport meer, zorg dat je meer buiten bent en mediteer. Er is NIEMAND die hier niet van profiteert.
2. Lees meer boeken. Lees boeken om iets nieuws te leren, lees boeken om te ontspannen, lees boeken om je even te verliezen in een mooi verhaal.
3. Vind wat bij je past. Op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Als je houdt van wat je doet en met wie je bent, ben je gelijk een stuk dichter bij persoonlijk geluk en succes.
4. Wees dankbaar. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Doe het 's ochtends en 's avonds, het hoeven er maar drie te zijn. Het werkt écht!
5. Lach meer. Ook wanneer je je niet blij voelt, kun je je brein voor de gek houden door te gaan glimlachen, waardoor je automatisch in een gelukkigere staat zult zijn.
6. Verricht goede daden. Zet je in voor een goed doel, meld je aan voor vrijwilligerswerk of koop zomaar een cadeau voor een ander. Doe iets goeds en je voelt je er beter en gelukkiger door.
7. Voorkom vergelijken. Vergelijk jezelf niet met een ander en haal het al helemaal niet in je hoofd om jezelf te vergelijken met momentopnames, bewerkte foto's en het vertekende beeld op social media. De jaloezie die vergelijking ons brengt, weerhoudt ons ervan te zien wat we allemaal zelf aan potentie hebben; het zet ons vast in een focus buiten onszelf. Focus je naar binnen, op je eigen koers.
8. Geef geld uit aan ervaringen, geen spullen. Onderzoek toont aan dat het geluk dat we ervaren bij het kopen van spullen, een auto, tas of nieuwe keuken, van korte duur is. Investeren in ervaringen daarentegen - een inspirerende lezing, een concert of weekendje weg - leiden tot langdurig geluk. Sterker nog, het geluk wordt zelfs groter na verloop van tijd.
9. Geniet van de kleine dingen. Zoals een zonnestraal, een complimentje of een tomaatje aan je tomatenplant. Het helpt je dankbaar te zijn voor wat je hebt en te leven in het moment, waar alles eigenlijk gebeurt. In het hier en nu voel je, ervaar je en zie je.
10. Investeer in duurzame vriendschappen. Bouw en onderhoud betekenisvolle en diepgaande vriendschappen en andere relaties. Onderzoek wijst uit dat mensen met een close vriendenkring langer leven!