Steeds meer mensen besluiten om veganistisch te gaan eten. Drijfveer daarachter is vaak om iets goeds te doen voor de dieren en onze planeet. De vee-industrie wordt namelijk gezien als een van de grootste vervuilers. Maar het is natuurlijk niet makkelijk om vanuit het niets je eetpatroon om te gooien en geen vlees, vis of andere dierlijke producten meer te eten.
Een veganistisch eetpatroon hoeft niet saai te zijn. Er zijn namelijk talloze opties, alleen moet je je daarin wel verdiepen. In tegenstelling tot wat sommigen denken heeft een veganistische lifestyle heel veel positieve gezondheidsvoordelen. Een veganistisch voedingspatroon bevat doorgaans meer vezels, antioxidanten en andere gezonde plantaardige stoffen en vitamines. Zo is een vegan eetpatroon rijker aan kalium, magnesium, foliumzuur en vitamine A, C en E en kan een veganistisch voedingspatroon zelfs de kans op sommige soorten kanker, diabetes en hartzieken verminderen.
Overweeg je om veganistisch te gaan eten? Dan is het belangrijk om je hier goed in te verdiepen, want veganistisch eten kan ook gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Omdat je een hoop producten laat staan kun je namelijk een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen. Zo moet je als veganist altijd goed opletten of je wel voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, B2 en vitamine B12 en calcium binnenkrijgt. Een gebalanceerd voedingspatroon is dus heel belangrijk.
Ben je nog aan het ondervinden of de vegan lifestyle iets voor jou is? Dan kunnen de volgende 8 tips je helpen de overstap te maken!
Wil je vegan eten om je beter te voelen of om af te vallen? Of doe je het omdat je je zorgen maakt om het milieu en de schade die de vee-industrie met zich meebrengt? Het is veel makkelijker om je aan een eetpatroon te houden als je de motivaties erachter kent en je voor jezelf bedenkt wat je ermee wilt bereiken.
Veganistisch eten is een grote verandering en daarom kan het motiverend zijn om dit samen met iemand te doen. Ga bijvoorbeeld een vegan challenge aan met je vriend, huisgenoot of een vriendin.
Haal er een stuk of 10 - 15 recepten uit die je leuk vindt en probeer ze uit! Veganistisch koken moet je leren!
Je lichaam moeten wennen aan je nieuwe eetpatroon en dus zul je ook trek krijgen op andere momenten. Neem altijd een paar snacks mee om goed voorbereid te zijn. Fruit, noten of groente met wat hummus. Ook een populair tussendoortje hier op de redactie: de fruitrepen van Nakd.
Hier gaat het vaak mis wanneer mensen geen vlees en zuivel meer tot zich nemen. Maar eiwit kun je halen uit heel veel andere bronnen, zoals quinoa, amandelen, cashewnoten, groene erwten, kikkererwten, zwarte bonen, tofu of boerenkool. Zorg er dus voor dat je deze voedingsmiddelen regelmatig binnenkrijgt.
Soja is regelmatig in het nieuws, zowel positief als negatief. Soja zou gezonde voedingsstoffen bevatten, maar ook stoffen waarvan je niet te veel moet binnenkrijgen. Kies daarom liever voor gefermenteerde soja (tempé, miso en sojasaus) in plaats van niet-gefermenteerde soja (tofu, tahoe, sojamelk, sojayoghurt, sojamargarine, sojaworstjes, sojaburgers en vegaburgers) en eet soja met mate.
Zeker in het begin kan het bij een veganistisch voedingspatroon nogal eens ontbreken aan vitamine B12, vitamine A en D. Daarom kan het innemen van supplementen aan te raden zijn. Bespreek dit met een professional.
Van de één op andere dag veganistisch gaan eten lukt bijna niemand. Geef jezelf tijd om te wennen.