Gezondheid staat bovenaan onze prioriteiten, want alles staat of valt met hoe jij je voelt vanbinnen. Zit je lekker in je vel, dan straal je dit van buiten uit. Weten we natuurlijk inmiddels allemaal, maar in de drukte van het dagelijks leven willen we onszelf en de seintjes die ons lichaam ons probeert te geven nogal eens vergeten. Om de gezondste versie van onszelf te zijn, is het naast bepaalde dingen juist wél te doen, ook belangrijk om soms juist iets te laten.
Wij bij Trendalert verdiepen ons graag in de laatste gezondheidstrends, ter inspiratie voor de beste versie van onszelf. Maak jezelf prioriteit door goed voor jezelf te zorgen, mentaal én fysiek. Van voeding, gadgets, gezondheidsaccessoires, natuurlijke cosmetica tot een happy mindset: dit zijn de wellness en health trends die we in 2019 gaan zien.
Nee, aan zes uurtjes slaap per nacht hebben we niet genoeg. Slaap wordt dit jaar (en natuurlijk eigenlijk altijd) de belangrijkste prioriteit boven alle gezondheidstrends. Tijdens een nachtje slaap herstelt je lichaam, je brein en je huid en die zeven á acht uur heb je dus echt wél nodig. Kruip dus voortaan lekker op tijd onder de wol en maak een slaapritueel voor jezelf. Essentiële oliën, een tijdschrift of boek en een digitale wekker kunnen handig zijn om op je nachtkastje te hebben. Laat die schermen maar uit na negen uur, want vanavond ga je heerlijk slapen!
Eind 2018 zagen we trend al opkomen en dit jaar wordt hij alleen maar groter: kristallen als helende kracht. We zien ze steeds vaker in huis en meditatiehoekjes, cosmetische producten (de rosequarts roller), in sprays, als sierraad en in drinkwater. We zijn massaal op zoek naar manieren om te ontsnappen uit een snelle wereld voor digitale apparaten. In de hoop meer tot onszelf te komen, kiezen we vaker voor yoga, meditatie en als laatste hype dus ook kristallen.
Stenen bestaan uit mineralen en hebben elk een eigen trillingsfrequentie die invloed heeft op ons lichaam. Dat is gelijk de reden dat stenen worden ingezet om bij te dragen aan onze mentale en fysieke welzijn. Een vergelijking die gemaakt kan worden, is dat verschillende stenen hetzelfde met je doen als wat het luisteren naar verschillende muziekstijlen kan doen.
De stoffen en ingrediënten die onze huid dagelijks opneemt door cosmetica en verzorgingsproducten, zijn niet altijd onschuldig. Een vrouw smeert gemiddeld twaalf huidverzorgingsproducten per dag! De huid kan hierbij blootgesteld worden aan chemicaliën, die vervolgens via ons velletje in de bloedbaan terecht kunnen komen. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen daarom voor natuurlijke huidverzorging. In 2019 zien we dat de opties en producten steeds meer toenemen, waar we erg blij om zijn!
Symptomen bestrijden aan het oppervlak is verleden tijd. Om gezond van buiten te zijn, moeten we eerlijk naar onszelf kijken en misschien wat aanpassingen van binnenuit maken. Verhullende cosmetica en antirimpelcrèmes werken enkel aan het oppervlak, maar zorgen niet voor veranderingen aan de binnenkant. Door bewuste keuzes te maken en voeding die bij jouw lijf past te nuttigen, ontdek je steeds beter waar jouw lijf goed op reageert. Let op de signalen die je lichaam je geeft, van huidklachten, darmklachten, lichamelijke pijntjes tot een onrustige ademhaling. Wanneer je weet wat jouw lichaam nodig heeft, zul je minder snel uit balans raken omdat jij precies weet wat het nodig heeft.
We gaan op zoek naar de balans tussen online en offline zijn. Hoewel we vaak veel meer uren online, achter onze laptops en op onze telefoons doorbrengen dan we willen, hebben we het vaak niet bewust door. De dag is om en je hebt wéér die lijst met taken niet helemaal afgekregen. Grote kans dat je in de tijd dat je op je telefoon zat, een aantal van die taken had kuúnnen doen. Niet iedereen kan zich goed afsluiten van digitale prikkels, maar verlangt er wel naar. Komend jaar zien we dan ook steeds vaker dat mensen weer in contact willen staan met zichzelf, offline contacten en de natuur. Tip: houd een dag(deel) per week je telefoon en schermen uit.
Dit jaar zal de Ayurvedische voedingsleer ons land écht bereiken. Deze Oosterse gezondheidsleer kan vertaald worden naar 'wetenschap van het leven'. In Nederland zien we steeds vaker dat de leer invloed krijgt op ons voedingspatroon en bij het verhelpen van lichamelijke klachten. De leer gaat uit van drie verschillende typen dosha's, wat ook wel energie betekent. Een belangrijk onderdeel binnen de Ayurveda is de spijsvertering. Volgens Ayurveda is de spijsvertering tussen tien uur 's ochtends en twee uur 's middags het meest actief. Deze voedingsleer adviseert om je grootste maaltijd van de dag tijdens de lunch te nemen en 's avonds nog een kleine hap te nemen. Voorkeur heeft het daarom om na zes of zeven uur 's avonds helemaal niet meer te eten. In dit artikel lees je meer over de betekenis van Ayurveda.
Aansluitend op de Ayurvedische voedingsleer zien we dat mensen in 2019 steeds bewuster hun maaltijden gaan kiezen, ook wel 'nutrition plans' genoemd. Door te kijken naar wat je binnenkrijgt, breng je balans aan tussen de dagen en verschillende maaltijden. Zo eet je gevarieerd en afgestemd op wat jij nodig hebt.
Een gezond lijf komt voort uit een gezond brein. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat je dieet invloed heeft op je hersenen. Je kunt je brein sterk houden met voldoende mineralen, training en genoeg lichamelijke beweging. In 2019 zien we dan ook dat een dieet gebaseerd op een gezond brein steeds opkomender gaat worden.
De vega(n) leefstijl zagen we al langer belangrijk worden. Ook dit jaar zet de trend zich door en zien we dat er steeds meer plantaardige alternatieven komen voor dierlijke producten. Ook zien we dat de trend van ons bord verschuift naar onze badkamer- en keukenkastjes. Voeding, schoonmaakmiddelen en cosmetica worden gebaseerd op plant- en fruitsoorten.
Dat minder meer is, geldt voor veel dingen. Ook bij invulling van ons dagelijks leven en agenda prefereren we overzicht en de juiste balans tussen werk en vrije tijd. Hoewel we soms het idee lijken te hebben dat een druk leven en volle agenda gelijkstaat aan succes, levert het in ons hoofd vaak juist ongewenste onrust op. We hebben apps en tools om veel dingen voor ons bij te houden, zoals onze slaap, uitgaven, boodschappen, notities, en screentime. Soms is het beter dit alles even los te laten (behalve de dingen die ons écht ondersteunen en ruimte in ons hoofd laten. Tevreden zijn met wat je hebt, genieten van kleine dingen, jezelf op één zetten en tevreden zijn met wie jij bent. Minder plannen en moeten en meer genieten van ontspanning is de balans waar we in 2019 naar streven.
Dry January kennen we, maar hoe zit het de rest van het jaar? In 2019 zien we dat alcholvrij steeds meer de norm wordt of mensen bewust gaan minderen met hun alcoholinname. Deze trend zien we met name onder millenials, die liever voor een groene smoothie of golden milk gaan dan een glas dehytraterende wijn.
Kombucha wordt gemaakt van groene of zwarte thee, water, appelazijn, suiker en de kombucha-zwam. Wees maar gerust, de suiker dient als voeding voor de kombucha-zwam, waardoor er maar weinig van over blijft. Tijdens het fermentatieproces wordt de suiker omgezet in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Dit gefermenteerde drankje zit vol goede bacteriën die de gezondheid zouden bevorderen. Zo kan het de spijsvertering en opname van voedingsstoffen verbeteren. Ook helpt het je lichaam ontgiften, waardoor het ook wel als natuurlijke detox wordt gezien. Zowel als voeding en huidverzorging zou het middeltje goed zijn voor de huid. Kombucha kan huidschimmels namelijk tegengaan en een gezonde huid bevorderen. Het magische drankje verbeterert je immuunsysteem en blijkt goed te werken tegen stress en helpt een goede nachtrust te bevorderen.