Succesvolle vrouwen kunnen je vertellen dat het ten alle tijden noodzakelijk is om proactief te zijn, wanneer je hogerop wilt komen. Of je nu promotie wilt maken of werkt aan je carrière als zelfstandige, het is handig om enkele gewoonten eigen te maken. De meest succesvolle versie van jezelf? Dat word je met behulp van de volgende praktische tips.
Wat vrouwelijke CEO's van grote bedrijven je kunnen vertellen, is dat succes hem zit in de dingen die je dagelijks doet, en niet enkel op het moment dat er zich een speciale kans voordoet. Leidinggevenden en collega's merken een flinke portie ambitie en professionele werkhouding op wanneer jij je op de werkvloer bevindt.
Waarschijnlijk had je zelf al bedacht dat het nemen van initiatief behoort tot één van de belangrijke eigenschappen die je moet hebben voor een succesvolle carrière. Of het nu gaat om het uitbreiden van je netwerk of dat stapje dichter naar die promotie, jouw motivatie wordt duidelijk wanneer je de volgende zes gewoonten eigen maakt.
Een probleem signaleren kunnen we allemaal. Denk daarom een stap vooruit op het moment dat een probleem zich voordoet. Zeg bijvoorbeeld tegen je leidinggevende: "Ik heb gezien dat er een probleem is en ik denk dat de volgende drie oplossingen het probleem mogelijk kunnen verhelpen. Wanneer je het met me eens bent, begin ik alvast met stap één." Op deze manier denk je mee en neem je een ander werk uit handen, wat altijd gewaardeerd zal worden. Denk maar zo: in sommige gevallen is het beter om vergeving te vragen dan om toestemming. Ten minste, in het geval van problemen oplossen.
Een belangrijke eigenschap is de wil om jezelf te blijven ontwikkelen, en daar is een flinke portie nieuwsgierigheid voor nodig. Iemand die bereid is om te blijven leren en te groeien, zal taken serieus nemen en van begin tot eind nauwkeurig uitvoeren. Ook wanneer je voor jezelf werkt wil je relevant én up to date blijven met de laatste kennis en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Probeer jezelf dus uit te dagen door deel te nemen aan webinars, workshops, cursussen en lezingen. Ook het luisteren naar podcasts en lezen van online artikelen over ontwikkelingen in jouw vakgebied vallen onder (zelf)educatie. Tip: vraag geregeld aan collega's welke ontwikkelingen zij opmaken binnen jullie branche, en hoe zij zich blijven verdiepen in nieuwe kansen en mogelijkheden.
Wanneer je de leiding hebt over meerdere mensen, komt er een grote verantwoordelijkheid op je af. Veel verantwoordelijkheid betekent in sommige gevallen meer stress. Wanneer je manager loopt te stressen of een directe opmerking plaatst, probeer dit dan niet direct persoonlijk op te vatten. Draai het om en bedenk dat diegene ook zijn of haar uiterste best doet om alles voor elkaar te krijgen. Niet alleen is diegene verantwoordelijk voor eigen projecten, maar ook de prestaties en het welzijn van anderen. Geen makkelijke taak, dus heb hier waardering voor.
Wees niet bang om advies of begeleiding te vragen van een ervaren collega. Door samen te werken met een collega of een coach, kun je concrete doelen opstellen én heb je iemand die in de gaten houdt of jij deze ook daadwerkelijk haalt. Door iemand anders bij je werkzaamheden en ontwikkeling te betrekken, kun je meer gericht en gefocust te werk gaan. Ook kun je rekenen op professionele feedback van iemand die eerder te maken heeft gehad met soortgelijke situaties.
Het in stand houden van (zakelijke) relaties is fundamenteel voor succes, dat weten we allemaal. Maar let op, netwerken is niet iets wat je enkel doet wanneer je (tijdelijk) zonder werk of opdrachten zit of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Netwerken is iets wat je op dagelijkse basis doet, juist, óók met collega's die je iedere dag ziet. Door een goede band met hen op te bouwen en contact te onderhouden, kunnen prestaties wederzijds verbeteren en zal de kans op groei binnen het bedrijf toenemen. Vergeet niet dat fijne contacten op de werkvloer jouw betrokkenheid én voldoening binnen je werk zal vergroten.
Het zal je misschien verbazen, maar eigenlijk is niemand écht onmisbaar. Ten minste, niet op de werkvloer. Voor jou in de plaats zijn er waarschijnlijk genoeg anderen die dezelfde taken op kunnen pakken. Enkel opleven naar de verwachtingen, is dus niet voldoende. Wat je wél kunt doen, is ervoor zorgen dat jij zó goed wordt in wat je doet, dat ze niet meer om jou heen kunnen. Om dit waar te maken, is het belangrijk om jouw skills uit te blijven breiden en je tijd effectief in te delen. Kijk niet enkel naar taken binnen jouw taakomschrijving. Wacht niet totdat een ander je een opdracht geeft, maar kom zelf met initiatief. Door een ander werk uit handen te nemen, maak je jezelf misschien niet onmisbaar, maar wél erg gewaardeerd. Hierdoor weten ze je de volgende keer te vinden wanneer een klus snel en effectief geklaard moet worden.
Lees dit artikel en ontdek op welke manieren succesvolle vrouwen anders denken.