Wedding

Alles wat je moet weten over het geregistreerd partnerschap

Alles wat je moet weten over het geregistreerd partnerschap

Ben jij niet dat meisje dat van jongs af aan al droomt van een betoverende witte bruidsjurk, een ontroerende ceremonie in gezelschap van familie en vrienden en elkaar eeuwige trouw beloven door middel van het huwelijk? Dat hoeft ook niet, er zijn namelijk alternatieven.

Heb je wél een relatie waarin je dingen samen deelt, zoals de opvoeding over jullie kinderen, een koophuis, een onderneming en ander gedeeld bezit? Dan is het natuurlijk wel handig om het één en ander vast te leggen. Bijvoorbeeld door middel van het geregistreerd partnerschap.

Drie soorten verbintenissen

Er bestaan drie vormen van verbintenis, namelijk het huwelijk, een samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap. Een samenlevingscontract komt vaak voor bij jonge stellen die nog geen kinderen hebben, maar wel samen een huis hebben gekocht. Komt er meer bij kijken, zoals een eigen onderneming en opvoeding over kinderen, dan komen huwelijkse voorwaarden of het geregistreerd partnerschap vaak om het hoekje kijken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Doutzen Kroes (@doutzen) op

Het huwelijk en geregistreerd partnerschap: wat is het verschil?

Helemaal niets. Het geregistreerd partnerschap is ontstaan om stellen van hetzelfde geslacht dezelfde rechten te bieden als binnen het huwelijk. Tegenwoordig gaat dit alleen niet meer op, want sinds 2001 mogen mensen van hetzelfde geslacht gewoon met elkaar trouwen in Nederland. Gelukkig maar! Het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk is vandaag de dag dus: wél duidelijkheid en afspraken, maar geen groots trouwfeest. Alle regels en wetten die binnen het huwelijk gelden, gelden dus ook voor het geregistreerd partnerschap.

Hoewel in Nederland de regels dus gelijk zijn, kan het in het buitenland wel zo zijn dat het geregistreerde partnerschap niet erkend wordt. Van plan om te emigreren of ga je de verbintenis aan met een buitenlandse partner? Dan is het huwelijk dus misschien niet zo’n gek idee.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door WILDFIRES (@wildfiresss) op

De voorwaarden

Een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden sluit je af bij de gemeente. Wanneer jij en je partner kinderen hebben, maar verder samen geen bezittingen zoals een onderneming of koophuis, is dit voldoende. Kies je er wel voor om voorwaarden op te stellen? Dan bepaal je samen wat je met elkaar wilt delen en wat eigen bezit is, ook schulden en vermogen tellen hierin mee. Eén van beide eigen baas? Dan is het verstandig om bepaalde voorwaarden goed vast te leggen. Je partner in de schulden of op het randje van failissement? Dan ben jij niet het bokje! 

Ontbinden doe je zo

Hebben jij en je partner samen geen kinderen, dan hoef je niet samen met een advocaat een beëindigingsovereenkomst op te stellen. Je kunt dan naar de notaris stappen en het geregistreerd partnerschap ontbinden. Delen jullie de opvoeding over minderjarige kinderen, dan is een bezoekje aan de rechter wél noodzakelijk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door WILDFIRES (@wildfiresss) op

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top