Reizen: ik zou niet zonder kunnen. Voor mij is het de manier om verschillende culturen en gewoontes of de geschiedenis van een plek te ontdekken. Maar heb je ooit erbij stilgestaan dat er één plek is waar je dit allemaal kunt ontdekken? Namelijk in een bibliotheek van een plek.
In veel bibliotheken kun je zeldzame boeken en bijzondere collecties vinden die je als bezoeker gewoon kunt bewonderen. En vergeet niet dat de bibliotheken zelf ook architectonische prachtstukken zijn: zeker de moeite waard dus om te ervaren, te bewonderen én te fotograferen om vast te leggen voor anderen (of voor jezelf natuurlijk). Het staat nu misschien niet hoog op je to do lijst tijdens een vakantie en daar moet wat ons betreft en Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, verandering in komen. Zij stelden een lijst samen met de allermooiste moderne en historische bibliotheken in Europa.
Wat de beste is uit het lijstje, is natuurlijk zo subjectief en kun jij dus gewoon zelf bepalen. Maar dit vinden wij de mooiste die je eigenlijk niet over zou moeten slaan tijdens een bezoekje aan die plekken! Laat je inspireren want hier is de meest culturele bucket list aller tijden!
Credit: Kuvio
Deze bibliotheek werd pas eind 2018 onthuld maar kon absoluut niet ontbreken in deze top tien. Alleen het gebouw zelf is al een plaatje om te bewonderen: de futuristische meesterwerkje op het gebied van Finse architectuur ziet er aan de ene kant uit als een schip en de andere kant als een golf die neerklettert. Het opvallende pand telt drie verdiepingen en is gemaakt van glas en hout en bovendien - heel belangrijk - ecologisch verantwoord. Natuurlijk is er ook aan de bezoekers gedacht. Je kunt er studeren, werken, evenementen organiseren en er een bezoekje aan brengen met wie je ook wilt. En, als klap op de vuurpijl, is het mogelijk om er 'jouw kunst uit te drukken'. Dat klinkt als iets wat een bezoekje waard is toch? De bibliotheek bevindt zich ook nog op een steenworp afstand van het centrum.
Oodihelsinki.fi
Collectie: 100.000 boeken (in 17 talen), kranten, films en videospellen
Openingstijden: doordeweeks 8.00 - 22.00 uur / weekend 10.00 - 20.00 uur
Google Rating: 4.5 ★ van 635 beoordelingen
Breng je een bezoek aan de Duitse stad Stuttgart? Dan mag je de bibliotheek zeker niet overslaan. De Koreaanse architect Eun Young Yiin is verantwoordelijk voor het design van het gebouw - ook wel de 'grote witte vierkant genoemd' - met een oppervlakte van 20.200 m² dat in 2011 geopend werd. De kubusvormige structuur bestaat uit negen niveaus en vier verdiepingen en is van binnen een zee van licht. Het interieur kenmerkt zich door een minimalistische stijl vol met een hoop wit. De entree is symmetisch en het gebouw bevat een bijzondere wenteltrap dat zicht biedt op grote gedeeltes van de ruimte.
Stuttgart.de/stadtbibliotheek
Collectie: 500.000 verzamelstukken
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 9.00 - 18.00 uur
Google Rating: 4.5 ★ van 481 beoordelingen
De eerste bibliotheek die in het oog springt bij een bezoek aan Wenen is de nationale bibliotheek. Dankzij haar barokke stijl en sierlijke kamers is het een plek dat zeker een bezoekje waard is maar er is er nog eentje die minstens net zo cool is maar dan op een moderne manier: de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van economie. Het futuristische gebouw ligt dichtbij de Donau en je zou nooit denken dat het dateert uit 1898 maar dat is toch echt zo. Wél is na een grote brand in 2005 een deel opnieuw gebouwd en het opvallende design hiervan is ontworpen door het atelier van Zaha Hadid Architects. Opvallend is dat het interieur bestaat uit kronkelende bewegingen en door de bijzondere ramen is het net een gebouw van een andere planeet.
Wu.ac.at/bibliothek
Collectie: 745.797 boeken, 59.006 e-boeken, 1.014 kranten, 18.116 e-tijdschriften
Openingstijden: de hele week van 8.00 - 20.00 uur
Google Rating: 4,9 ★ van 51 beoordelingen
Deze heb ik wel eens in het echt gezien en ik moet je zeggen dat het een opvallende verschijning is. De koninklijke bibliotheek van Kopenhagen wordt ook wel de 'zwarte diamant' genoemd en dat komt door de zwarte glimmende buitenkant gemaakt van glanzend graniet en glas in combinatie met schuine lijnen. Deze Kopenhaagse bibliotheek is gelegen in het historische centrum, vlakbij het water van de Øresund en werd gebouwd in 1999 als een nieuw deel van de oude. De binnenkant van dit belangrijke gebouw, bestaand uit zeven verdiepingen, is betoverend dankzij zijn kronkelige lijnen, brede ruimtes en roltrappen. Ook leuk: op het terras kunnen maar liefst 600 mensen staan om van bijvoorbeeld van optredens te genieten.
Kb.dk
Collectie: 200.000 verzamelstukken
Openingstijden: de hele week van 9.00 - 19.00 uur
Google Rating: 4.6 ★ van 397 beoordelingen
Opvallend aan deze laatste bibliotheek in de moderne top vijf, is dat deze al werd gebouwd in 1816 maar pas in 1999 in gebruik werd genomen. De universiteitsbibliotheek van Warschau is te vinden in het midden van de stad en is heel modern en kleurrijk. Mooi is het terras dat bestaat uit een viertal tuinen waar je kunt vertoeven én de omringing van blokken met ingegraveerde geschriften in uiteenlopen talen zoals het Oudgrieks van Plato en een tekst in Oud-Pools. Het gebouw is zo mooi dat de bibliotheek inmiddels verschillende onderscheidingen op haar naam heeft staan. Dit heeft het waarschijnlijk onder andere te danken aan de buitenzijde van gepatineerd koper en de groene plantenpartij die langs de ramen omhoog klimmen.
Buw.uw.edu.pl
Collectie: 350.000 verzamelstukken
Openingstijden: wekelijks van 09.00 - 21.00 uur
Google Rating: 4.7 ★ met 738 beoordelingen
De allereerste die in het lijstje van historische bibliotheken een plaatsje heeft bemachtigd, is de John Rylands bibliotheek in de Engelse stad Manchester. Enriqueta Rylands schafde een stuk land aan en als herinnering aan haar hubby liet ze er in 1889 een beeldschoon neogotisch gebouw door architect Basil Champneys ontwerpen. Het bouwwerk is te vinden aan Deansgate, hartje centrum dus, en je kunt er een zeer uitgebreide collectie vinden bestaande uit onder andere zeldzame boeken. Wanneer je binnen loopt, doe het gebouw je misschien eerder denken aan een kerk: het heeft prachtige plafonddecoraties en de hoge zuilen en bogen zijn een chic decor voor een bezoekje aan een bibliotheek.
Library.manchester.ac.uk
Collectie: 1,4 miljoen items
Openingstijden: di t/m za 10.00 - 17.00 uur & ma t/m zo 12.00 - 17.00 uur
Google Rating: 4.8 ★ van 466 beoordelingen
Je kent de stad Admont misschien niet maar het is gelegen in het midden van Oostenrijk. Hier vind je de allergrootste kloosterbibliotheek van de wereld. Het bouwwerk werd gemaakt in 1776 en heeft een barokke stijl: droom dus weg tussen de bijzondere beelden, fresco's en gouden decoraties. Josef Hueber - een Oostenrijkse architect die verantwoordelijk is voor het ontwerp - was een aanhanger van de ideeen van de Verlichting en daarom van mening dat de kamers en ruimtes dus ook 'verlicht' moesten zijn. Wat opvalt is dat in elke hoek van de grote zaal een bronzen beeld te vinden is die allemaal wat anders uitbeelden: de dood, de opstanding, de hel en het paradijs. Helaas kun je er niet gratis naar binnen maar het is de €11,50 zeker waard.
Stiftadmont.at/bibliothek
Collectie: 200.000 verzamelstukken
Openingstijden: de hele week van 10.00 - 17.00 uur.
Google Rating: 4.8 ★ van 28 beoordelingen
Een oude bibliotheek in Parijs kon natuurlijk niet in het lijstje ontbreken! De bibliotheek Sainte-Geneviève is gelegen in het 5e arrondissement van de Franse hoofdstad en werd gemaakt in 1850. De buitenzijde heeft een neorenaissancestijl en is niet erg opvallend maar wie goed kijktm ziet dat er de namen van belangrijke auteurs in gegraveerd. Eenmaal binnen, waan jij je in een oud station met gietijzeren zuilen.
Bsg.univ-paris3.fr
Collectie: 1,5 miljoen boeken, 85.000 manuscripten, 15.000 tijdschriften
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 14.00 - 18.00 uur
Google Rating: 4.3 ★ van 242 beoordelingen
Als er iets is waar de Duitsers goed in zijn, is het 't maken van sprookjesachtige gebouwen. In het Zuid-Duitse Ulm is een waar boekenpaleis te vinden genaamd het klooster Wiblingen. Dit benedictijnenklooster stamt uit 1903 en beschikt over een adembenemende bibliotheek met een interieur die je zou kunnen omschrijven als het perfecte voorbeeld van rococokunst. In de noordzijde van het klooster kun je de majestueuze 72 meter lange bibliotheek vinden die gedecoreerd is met fresco's, beelden en schitterende marmeren zuilen in diverse kleuren. Voor slechts €5 kun je deze bijzondere bibliotheek bewonderen.
Kloster-wiblingen.de
Collectie: 9.000 verzamelstukken
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Google Rating: 4.6 ★ van 73 beoordelingen
En tot slot willen we graag bibliotheek Marciana in het Italiaanse Venetië aan jullie tippen. Deze bijzondere bibliotheek waarborgt een belangrijke collectie bestaande uit de meest bijzondere Griekse, Latijnse en Oosterse manuscripten die de wereld rijk is. Je kunt het bijzondere gebouw - dat werd opgeleverd in 1588 - terugvinden op het beroemde San Marcoplein. Een voorstel voor een openbare bibliotheek was er al in 1362 door de Italiaanse dichter Petrarca, maar zag dus pas meer dan twee eeuwen later het licht. Het bouwwerk werd ontworpen door Sansovino en heeft een ongebruikere elegante stijl voor de periode waarin het werd gebouwd. Beroemde kunstenaars als Tintoretto zijn verantwoordelijk voor het prachtige interieur van de bibliotheek.
Marciana.venezia.sbn.it
Collectie: 622.804 verzamelstukken, 2.887 incunabelen, 13.113 manuscripten, 24.069 zestiende-eeuwse manuscripten.
Openingstijden: doordeweeks 08.20 - 19.00 uur / weekend 08.20 - 13.30 uur.
Google Rating: 4.4 ★ van 136 beoordelingen
Credit: Romero via Flickr