De naam komt je waarschijnlijk niet bekend voor maar de aandoening komt vaker voor dan je denkt. Milia, oftewel gerstekorrel, is gelukkig geen huidprobleem waar jij je veel zorgen om hoeft te maken.
Ze zullen je velletje niet beschadigen en gaan vaak vanzelf weer weg. Dat die kleine witte bultjes niet schadelijk zijn, betekent niet dat je er niet zo snel mogelijk vanaf wilt. Gelukkig is milia goed te behandelen en kan dat ook nog eens in je eigen badkamer.
Wist je dat milia het vaakst voorkomt bij pasgeborenen? De bultjes verschijnen doordat haarzakjes en talgklieren nog niet helemaal goed zijn aangelegd. Bij baby's gaan de bultjes na een paar weken weer weg, bij volwassenen blijven ze vaak een paar maanden zitten.
Milia wordt ook wel gerstenkorrel genoemd. De cysten bevinden zich onder je huid en veel mensen verwarren milia dan ook met puistjes of oneffenheden en knijpen ze soms zelfs uit (nooit doen!). Milia bestaat uit een proteïne genaamd keratine en als die proteïne je bekend voorkomt heb je gelijk. Keratine wordt vaak in verband gebracht met je haar. Het goedje vormt ook de buitenste laag van je huid en kan zich in de loop van de tijd opbouwen. Hierdoor krijg je milia.
Er zijn verschillende soorten milia. Je hebt primaire milia en traumatische milia (ook wel bekend als secundaire milia). Primaire milia komt het vaakst voor en wordt veroorzaakt door dode huidcellen die zich ophopen in de poriënvoering. Bij traumatische milia zit dat anders. Deze variant treedt op wanneer een huidaandoening of huidbeschadeging leidt tot blaarvorming. Bij deze variant wordt de poriënvorming ook echt beschadigd.
Zoals ik eerder zei is milia makkelijk te behandelen, je hoeft waarschijnlijk je huis niet eens uit.
Heb je geen zin om naar een dermatoloog te gaan? Geen probleem, een keer per week exfoliëren does the trick. Milia komt vaker voor bij een droge huid die je niet regelmatig exfolieert.
Een natuurlijke manier om van je milia af te komen, is manuka honing. Door de antimicrobiële eigenschappen helpt de honing tegen ontstekingen in de huid die voor milia kan zorgen.
De laatste tijd hebben wij het vaak over SPF. Ook bij het vormen van milia kan de zon een grote rol spelen. Schade door de zon maakt je huid droog en leerachtig. Hierdoor kunnen de poriën verstopt raken waardoor je dus milia krijgt.
Wil je heel snel van de gerstekorrels afkomen? Dan moet je toch echt een bezoekje brengen aan een professional. Zij weten als de beste hoe je deze binnen no time kan verwijderen zonder schade aan jouw huid te berokkenen.