Lifestyle

Hoe jij je goede voornemens dit keer wél gaat halen

Hoe jij je goede voornemens dit keer wél gaat halen

Jaar in jaar uit bedenken we ze allemaal en niemand die zich er écht aan houdt: de goede voornemens. Het einde van het jaar is in zicht en ook dit keer is het helaas niet gelukt om alle goedbedoelde voornemens te behalen. 2020 wordt hét jaar dat jij je goede voornemens wél gaat halen en wel op deze manier.

Maak je voornemens haalbaar

Wil je in 2020 fitter worden omdat je nu niet lekker in je fel zit? Jezelf voornemen om elke dag naar de sportschool te gaan, heeft geen zin want jij en ik weten allebei dat dat er toch niet van gaat komen. Elke dag de trap nemen in plaats van de lift of roltrap is aannemelijker. Pak ook wat vaker de fiets in plaats van kiezen voor het gemak van de auto of het ov. Het maakt je doel haalbaarder dan wanneer je meteen kiest voor het uiterste.

Beperk je aantal goede voornemens

Aan het einde van het jaar denk je na over wat je het volgende jaar anders aan wilt pakken. Je schrijft alles op een lijstje en langzaamaan staat zo een half A4tje vol met goede voornemens. Beperk jezelf tot maximaal vijf goede voornemens voor beter resultaat. Je kan je hierdoor namelijk meer focussen. Bedenk wat écht relevant is om aan te werken en laat onnodige voornemens achterwege.

Breng geen drastische veranderingen aan in je leven

Je vertelt jezelf dat je vanaf 2020 stopt met roken. Geen één sigaret meer. Je doel, stoppen met roken, is een enorme drastische verandering in je leven wat lang niet iedereen in één keer kan volhouden. Stel jezelf als goed voornemen bijvoorbeeld minderen van roken en beperk het aantal sigaretten tot de helft. Dit is een minder drastische verandering voor jou en je lichaam.

Bereid je voor op tegenslagen

Houd er rekening mee dat je eventueel kan terugvallen in je oude gewoonte. Dit is normaal, want oude gewoontes ontstaan door vastgeroest gedrag. Het geeft niks als je per ongeluk tóch een keer de lift neemt of die extra sigaret opsteekt. Als jij je er maar van bewust bent, je focust en je herpakt. Je hoeft niet meteen de handdoek in de ring te gooien.

Vraag support aan je omgeving

Het is van groot belang dat je omgeving je steunt in het behalen van jouw goede voornemens. Is bijvoorbeeld minder vlees eten hier één van? Vraag je omgeving, vrienden en familie om support. Kook eens samen een vegetarische maaltijd of vraag ze een keer iets vegetarisch voor jou te maken als je bij ze gaat eten. Zo weten zij af van het doel dat je wilt bereiken en sta je er niet alleen voor.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top