De huidaandoening psoriasis is één van de meest voorkomende chronische huidziektes en er hebben meer mensen last dan je denkt. Wij merken dat huidaandoeningen weinig aandacht krijgen en daarom begonnen we onze serie 'Dit is'. 'Dit is' focust zich op verschillende soorten acne en huidaandoeningen. Ben je klaar voor een psoriasis 101?
Bijna iedereen met psoriasis heeft wel een ergernis als het om de huidaandoening. Schaam jij je? Of zit jij meer met het jeuken en de schilfers? Er zijn veel verschillende soorten en niveaus van de huidaandoening. Wij leggen je haarfijn uit waar je nu staat en wat je eraan kan doen.
First things first, psoriasis is niet besmettelijk. Hoewel de huidaandoening hand in hand met schilfers, jeuk en roodheid gaat hoeven de mensen om je heen geen zorgen te maken dat ze het ook krijgen. Wel is het zo dat psoriasis erfelijk is, dit betekend dat een familielid waarschijnlijik ook last heeft of had van de aandoening.
Bij psoriasis ontstaan er rode plekken met witte of zilvergrijze schilfers. De huid jeukt ontzettend wanneer je psoriasis op zijn ergst is. Het is namelijk zo dat psoriasis, net als de meeste vormen van stress acne, heftige en rustige periodes heeft.
Psoriasis kan op elke leeftijd voorkomen, toch komt de huidaandoening het meest voor bij volwassenen. Zijn er 1000 mensen in een kamer? Dan hebben daar waarschijnlijk 8 psoriasis van. Het herkennen van je soort psoriasis is belangrijk, het kan namelijk zelfs zo zijn dat je meerdere soorten psoriasis tegelijk hebt. Dit zijn de meest voorkomende soorten.
Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende soort psoriasis. Hebben er 10 mensen psoriasis? Dan hebben 8 van die 10 mensen deze soort psoriasis. De kenmerken zijn een rode en branderige huid, een jeukende huid en witte of zilvergrijze schilfers. Deze soort kan overal voorkomen maar komt meestal voor op je elleboog, knie, hoofdhuid en je onderrug.
Ook psoriasis capitis, het soort psoriasis dat verschijnt op je hoofdhuid, is een veel voorkomende soort. Doordat je hoofdhuid vaak flink behaard is, kan deze vorm van psoriasis veel jeuken. Ook heb je last van schilfers, deze bevinden zich vaak aan de voorkant van je haarlijn en je slapen.
Deze soort psoriasis komt het vaakst voor bij kinderen of jongvolwassenen. Minder dan 20% van de gevallen van psoriasis kampen met deze soort. Bij psoriasis guttata ontstaan er witte schilfers, rode bultjes en zien er een beetje uit als druppeltjes. Deze soort komt vaak voor bij je armen, bovenbenen en je hoofdhuid. Deze soort geneest meestal weer na een paar weken tot maanden. In sommige gevallen is er wel een behandeling nodig.
Bij de meeste gevallen van psoriasis heb je een professionele behandeling nodig. Gelukkig zijn er ook genoeg 'kleine' dingen die je zelf kan doen om de stressfactoren in ieder geval te verminderen.
Veel mensen met psoriasis schamen zich voor de aandoening. Heb jij psoriasis? Zorg dan dat je er regelmatig over praat met iemand die je vertrouwt en indien mogelijk ook met een dokter of psycholoog. Psoriasis zou je niet moeten weerhouden van dingen die je leuk vind om te doen!
Psoriasis zal nooit 100% weggaan, de klachten kunnen alleen voor een korte of lange periode wegblijven. Behandel jij je psoriasis met zalf of crèmes? Dan zal dit je klachten verminderen. Het is belangrijk om, als je denkt dat je psoriasis hebt, zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Samen kunnen jullie een plan en kan je de juiste medicijnen gebruiken om je psoriasis succesvol te verminderen!