Lichaamsverzorging

Ingegroeide haartjes: hoe ontstaan ze en hoe kan je ze voorkomen?

Ingegroeide haartjes: hoe ontstaan ze en hoe kan je ze voorkomen?

Ingegroeide haartjes: wij hebben er allemaal wel eens last van (gehad). Niets is zo vervelend als gladgeschoren benen willen hebben en tóch nog een verdwaald haartje tegenkomen. Gefrustreerd pluk je het haartje onder je huid vandaan, maar dan wordt het een lelijk plekje. 

Hoe ontstaan ingegroeide haartjes? En vooral: hoe kan je ze voorkomen?

Hoe ontstaan ingegroeide haartjes?

Wanneer jij je benen of oksels scheert, kan er heel wat misgaan. Wanneer je niet op de juiste manier het mesje gebruikt, komt er een haartje vast te zitten onder de huid. Als je met een scheermes over je benen heen strijkt, dan snijd je de haren af aan de oppervlakte van je huid. Hierdoor worden de uiteindes van de haartjes erg scherp. Het haartje is nu eigenlijk een soort klein mesje geworden. Het kan snijden in de wand van het haarzakje, waardoor het de uitgang ervan blokkeert. De haar kan dus niet meer goed naar buiten groeien, waardoor het zijn weg vervolgd onder de huid. Vooral op plekken waar de haren dikker zijn, komen veel ingegroeide haren voor. 

Ontsteking

Als er een haartje niet groeit zoals het zou moeten, kan er een ontsteking ontstaan. Het zakje waar het haartje zich in bevindt, wordt geblokkeerd. Het groeiproces van de haar gaat wel gewoon door, maar dan onder de huidoppervlakte. Het belemmert hiermee ook de talgproductie. Dit hoopt op en kan zijn talg niet kwijt, omdat de weg naar buiten niet vrij is. Dit zorgt ervoor dat het haarzakje gaat ontsteken. Dit kan enorm jeuken en zelfs pijn doen.

Soms zie je ook een haar die eerst normaal op jouw huid groeide en opeens zijn weg terug maakt naar het gedeelte onder de huid. Het maakt een soort u-turn terug richting het haarzakje. Gelukkig is ons lichaam hier tegen opgewassen, want de huid zorgt ervoor dat het haarzakje gaat ontsteken. Het haartje kan zo niet terug de huid in groeien.

Hoe voorkom je ingegroeide haartjes?

Ingegroeide haartjes ontstaan eigenlijk op drie verschillende manieren. Dit zijn dan ook drie dingen die je precies niet moet doen om te voorkomen dat de haartjes gaan ingroeien. 

  • Je scrubt de huid te weinig. Het beste is om je huid ongeveer één keer per week te scrubben. Zo verwijder en voorkom je dode huidcellen. Te veel dode huidcellen zorgen voor een ophoping rondom de poriën. Hierdoor kunnen de haartjes niet naar buiten groeien. Als je je lichaam één keer per week scrubt, voorkom je verstopte poriën en het zorgt voor een betere doorbloeding van je huid. Hierdoor gaat het scheren veel soepeler én het maakt het mesje minder bod. 
  • Je scheert tegen de haartjes in. Je leest en hoort vaak dat je het beste tegen de haartjes in kan scheren voor een optimaal glad effect. Dat klopt, maar het zorgt ervoor dat jouw huid eerder gaat irriteren en de haartjes hun weg naar buiten niet kunnen vinden. Je kan beter met de haren mee scheren, want dan hebben de haren geen kans om onder de huid vast te komen zitten.
  • Je gebruikt een bot scheermes. Vaak denk je dat een scheermesje nog wel scherp genoeg is. Je houdt er toch niet van als het mesje te scherp is, want dan heb je meer kans op zo'n grote jaap in je been. Daarnaast sta je vaak al onder de douche als je je benen gaat scheren en dan heb je geen nieuw mesje bij de hand. Dan kan die ene nog wel een keer. Dit kan je dus beter niet doen. Botte mesjes trekken de haartjes namelijk uit je been in plaats van dat ze glad worden afgeschoren. De haartjes hebben meer kans om af te breken waardoor ze sneller in de huid gaan groeien. 
 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top