Sparen is voor een hoop mensen iets wat als lastig wordt ervaren. Je hebt er dan ook een flinke dosis zelfdiscipline voor nodig. Lang niet iedereen heeft een financiële buffer liggen. We swipen een eind weg met onze contactloze pas, tot we aan het eind van de maand geen geld meer achter de hand hebben voor een onverwachts kapotte wasmachine. Dit kan gelukkig anders.
Een financiële buffer hebben geeft rust en zorgt ervoor dat je altijd ingedekt bent voor noodgevallen. Of dit nu voor dit moment is of pas voor over een paar jaar. Het bij elkaar leggen van al je geld omdat je onverwachts autoschade hebt, is niet iets waar je blij van wordt en dit voorkom je dus liever ook. Een spaarrekening met een fijn saldo komt, in welk geval dan ook, goed uit. Toch blijkt uit onderzoek dat één op de vijf Nederlanders er geen heeft. Wij helpen je graag er wel één te krijgen, zodat ook jíj die financiële buffer achter de hand hebt.
Vaak zetten we het spaargeld dat we hebben op een aparte rekening, dit is dan ook logisch. Toch kan dit nog iets beter. We hebben namelijk vaak de neiging om bij grote uitgaven het geld over te boeken van onze spaarrekening naar onze normale rekening. Hierdoor wordt het sparen lastig. Zet je gespaarde geld daarom eens op een aparte bank, bijvoorbeeld op een speciale depositorekening. Depositosparen houdt in dat je jouw geld voor een bepaalde periode vastzet, en dat je daarvoor dan een hogere rente krijgt dan bij een normale spaarrekening. Bij een spaarplatform als Raisin kun je ook een depositorekening bij andere Europese banken openen, die vaak een hogere rente bieden dan de banken in Nederland. Bijkomend voordeel aan het depositosparen is dat je hierdoor zeker weet dat jij niet elke keer aan je spaargeld komt en het op een veilige plek vast staat.
Naast dat het fijn is om een bedrag als doel te hebben in je hoofd bij het sparen, is het ook erg handig om jezelf een maandelijks budget te geven. Reken voor jezelf uit hoeveel jij per maand uitgeeft aan boodschappen en andere dagelijkse prioriteiten, probeer dit elke maand een beetje te verminderen. Dit kan als een leuke uitdaging voelen en wanneer het je lukt om minder uit te geven dan de maand ervoor, geeft dat een gevoel van voldoening. Het geld dat je overhoudt kan je weer overzetten naar je spaarrekening. Ook kan je de 50/30/20 regel toepassen. Dit houdt in dat 50 procent van je inkomsten naar essentiële zaken gaat, zoals boodschappen, 30 procent naar hobby's gaat en je 20 procent spaart.
We snappen dat je alle extra inkomsten die je verdient graag zou willen uitgeven en hiervan wilt genieten. Het is immers extra geld, dat je eigenlijk niet zou hebben. Een avondje uiteten kan geen kwaad, toch? Dit kun je beter achterwege laten. Juist wanneer je alle extraatjes die je hebt gaat opbouwen, kom je een heel groot stuk verder met jouw buffer. Zie deze eindejaarsbonus of jouw vakantiegeld dan ook niet als cadeautje om uit te geven, maar als cadeau om te sparen. Zo haal jij hier veel meer voldoening uit en ga je slim om met je extra's.
Geld uitgeven aan dingen die ons blij maken doen we allemaal. 'Geld moet rollen' zeggen de meesten. Totdat je straks niet helemaal meer uitkomt, wanneer je bijvoorbeeld opeens een extra grote uitgave moet doen, aangezien je nét iets te veel van het goede hebt genoten. Het is daarom belangrijk dat je de waarde van geld onthoudt. Elke euro telt. We pinnen steeds gemakkelijker met onze contactloze bankpassen, waarbij het niet voelt alsof we geld uitgeven. Het betalen in briefgeld blijkt bij veel van ons iets zwaarder te zijn. Het voelt dan ook écht als geld uitgeven. Haal daarom eens wat geld van je rekening en betaal een shopdag met cash in plaats van je pin.
Inzicht hebben in je financiële zaken kan voor jou misschien weleens erg belangrijk zijn. Wanneer je niet weet wat er gaande is op jouw bank, of in je portemonnee, dan kan je ook geen doelen stellen of weten hoeveel je kan sparen. Zodra jij precies weet wat er standaard in komt, en wat er weer uit gaat, kun je hier goed op inspelen. Noteer daarbij ook alle grote uitgaven apart; deze blijken pijnlijker te voelen wanneer we ze allemaal onder elkaar zien.