Als je weleens van de ene tijdzone naar een andere bent gereisd, heb je vast weleens te maken gehad met een jetlag. Extreme vermoeidheid, verlies van eetlust of concentratieproblemen: het zijn allemaal gevolgen van jouw jetlag. Hoe kom je hier toch van af?
Ons lichaam is gewend en ingesteld om in een periode van 24 uur bepaalde dingen te doen. We eten, slapen en zijn aan het werk. Dit is inmiddels een routine geworden voor je lichaam en brein. Wanneer deze uren helemaal door de war worden gegooid en je wakker bent op andere periodes dan normaal, kan dit schade aanrichten aan ons lichaam. Deze schade, de jetlag, is natuurlijk niet voor eeuwig maar kan wel lang aanhouden. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je hier tegen kunt doen om het wat te verminderen.
Veel mensen slapen slecht voordat zij op reis gaan. Dit kan komen door opwinding, spanning of misschien wil jij wat uren slapen in het vliegtuig en vermijd je dus veel nachturen. Dit is juist iets wat je niét wilt doen. Juist wanneer je een goede nachtrust hebt gehad voordat je gaat vliegen, krijg jij minder last van een jetlag.
Het voelt natuurlijk een beetje gek zodra je overstapt naar een andere tijdzone. Dit kan erg wennen zijn. Mocht je een horloge hebben of een andere manier waarop je de tijd ziet, is het handig om deze alvast op de nieuwe tijd te zetten. Wanneer je dit al in het vliegtuig doet dan ga je hier sneller aan wennen en kan jij je hierop instellen.
Vaak vliegen we vanaf Nederland 's ochtends vroeg en kom je aan in het donker bij je bestemming. Je komt dus aan in de nacht. Hierdoor ga je slapen wanneer je eigenlijk niet zou gaan slapen. Zodra je overdags aankomt, blijf je wakker en heb je nog een hele dag.
Als je weet dat je over een aantal dagen naar een ver land reist, dan wordt het geadviseerd om vier dagen ervoor alvast een ander slaapritme aan te nemen. Als dit bijvoorbeeld in een vakantie is, en je een aantal vrije dagen hebt, kan jij jezelf al laten wennen aan de tijden van je bestemming.
Drankjes als koffie of cola bevatten veel cafeïne. Deze worden dus ook vaak gedronken om wakker te kunnen blijven tijdens een vliegreis. Misschien doe jij dit ook wel. Het is toch handig om dit zoveel mogelijk te vermijden. De cafeïne beïnvloedt je slaapvermogen en hierdoor duurt je jetlag langer. Het is beter om je lichaam te hydrateren door veel water te drinken, dit draagt vaak ook bij het verhelpen van je jetlag.