Geloof ons, wij weten als de beste hoe fijn het is om geld te laten rollen. Van het even snel bestellen van dat ene leuke t-shirtje tot een to go maaltijd halen bij jouw favoriete plekje in plaats van boodschappen halen en zelf koken; we doen het maar al te graag.
Toch kan het goed zijn om eens even stil te staan bij hoe jij jouw geld uitgeeft. Er zijn vast tijden dat je flink krap bij kas zat omdat je graag die vakantie wilde boeken maar eigenlijk niet genoeg geld ervoor had of je wasmachine ineens kapot was. Het hebben van een spaarrekening met daarop een aardig bedrag, had jou deze problemen kunnen besparen.
Maar hoe doe je dat nou, voorkomen dat je makkelijk geld uitgeeft en bedragen opzij zetten zodat je altijd een back-up plan hebt. Wij hebben zes tips voor je.
Dé manier om te een lekker bedrag op je spaarreking te krijgen, is door gewoon automatisch geld over te maken hiernaartoe. Al begin je met 50 euro per maand: aan het einde van het jaar heb je toch mooi even 600 euro op je rekening staan. Beschouw die 50 euro gewoon niet langer als 'jouw geld' zodat het niet zo pijnlijk voelt als het op je spaarrekening belandt.
Het moment dat we big spenders zijn, is doorgaans vaak tijdens het weekend. We gaan uit eten en bezoeken winkels waardoor we sneller onze knip trekken. Onze tip? Plan minstens eens per maand een weekend in waar je gewoon niks uitgeeft. Boodschappen doen moet kunnen natuurlijk maar alles wat eigenlijk luxe is, zie je tijdens dit weekend van af. Het bedrag wat je waarschijnlijk had uitgegeven op die zaterdag en zondag, boek je op maandag over naar je spaarrekening.
Ben jij een emotionele shopper? Dan komt het vast regelmatig voor dat je zin hebt om iets te bestellen en dit dan ook maar meteen doet. Het resultaat? Een kast vol met spullen die je eigenlijk niet écht nodig had of te weinig plezier van hebt. Wat je beter kunt doen, is wachten en sparen voor dat item waar je écht intens gelukkig van wordt. Uiteindelijk ben je waarschijnlijk minder kwijt dan voor die kleine impulsaankopen én heb je meer waar voor je geld.
Het is wat je vast regelmatig doet maar o zo zonde is! Plan voor een paar dagen de maaltijden vooruit en haal alleen in huis wat je daarvoor nodig hebt. Tip: let hierbij op de aanbiedingen zodat je ook op die manier geld bestaat. En die leftovers van jouw avondeten? Die kunnen prima mee de volgende dag naar werk zodat je geen lunch hoeft te kopen.
Heb je wel eens écht je uitgaven op een rijtje gezet zodat je een duidelijk beeld hebt wat je nou waarom uitgeeft? Als dit niet zo is, dan wordt het hoog tijd dat je dit gaat doen. Tel eens op hoeveel je gemiddeld spendeert aan kleding, eten en activiteiten buiten de deur. Kijk kritisch of dit echt nodig is en hoe je zou kunnen besparen. Wedden dat je het komende maand anders gaat doen?
Veel mensen hebben tegenwoordig een lening. Sterker nog: steeds meer mensen hebben een lening maar het bedrag wat ze lenen, is wel lager. Dat is natuurlijk niet erg maar het is wel verstandig om goed te kijken en te vergelijken wat je voor geld lenen kwijt bent aan rente. Heb je een hypotheek? Dan kan het verstandig zijn om je lening samen te voegen met je hypotheek. De hypotheekrentes zijn zo laag dat ze vaak lager zijn dan bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening.