Veel mensen om mij heen hebben net een baby gekregen, zijn zwanger of hebben een kinderwens. Ik ben altijd heel erg benieuwd naar de naam die wordt gegeven aan de pasgeboren baby's. Is de babynaam uniek? Is de naam een verwijzing naar een familielied? Of hebben ze inspiratie opgedaan tijdens het kijken naar een serie op Netflix?
Elk jaar zie je een aantal namen veel voorbijkomen en dat zal dit jaar ook weer zo zijn. Dit zijn dé babynamen trends in 2021.
Veel ouders hebben hun kinderen de afgelopen jaren bijzondere namen gegeven. Namen zó uniek dat je moeite hebt om ze te spellen. Nu lijkt er een tegenovergestelde trend te ontstaan. Baby's krijgen weer makkelijke oer-hollandse namen zoals Bram, Mees, Loes en Maartje.
Op populaire babynamen websites wordt duidelijk dat er veel op 'Friese meisjesnamen' wordt gezocht. De kenmerken van Friese namen is dat ze vaak kort zijn, eindigen op -e en ze bevatten regelmatig de i- of ie-klank. Namen zoals Fenna, Nine, Fardau en Femke.
De korte namen trend zal in 2021 voortzetten. Namen die niet langer zijn dan twee lettergrepen, zijn geliefd. Afkortingen van langere namen zijn favoriet bij meisjes en internationale, vaak Engelse, namen bij jongens. Voorbeelden zijn Suus, Tess en Saar voor de meisjes en Dean, Jack en Mick voor de jongens. De namen die kort zijn maar ook stoer, zijn voornamelijk unisex namen. Denk aan Robin, Sam en Bobby.
Ouders geven vaak hun baby's een tweede internationale naam. Er wordt voorspeld dat dit soort namen ook trendy worden als eerste naam in 2021. Italiaanse namen zoals Nina, Francesco, Renzo en Ella zijn favoriet onder ouders. Namen uit de popcultuur, zoals Otis (Redding), worden ook veel bekeken. Bij meisjes worden lijstjes met Scandinavische en Arabische namen vaak doorgespit.
Namen uit de bijbel zijn altijd al populair geweest. Dit jaar is het de trend om de naam een twist te geven of er een soort variatie op te bedenken. Zo wordt David, Davey en Michaël, Chiel.
Ondanks dat we korte namen blijven zien dit jaar, worden lange namen en dubbele namen ook populair. Ouders kiezen in 2021 ook juist weer voor volledige namen, in plaats van afkortingen. Voorbeelden zijn Liselotte, Charlotte, Suzanne en Mathijs. Dubbele namen zijn al geliefd onder BN'ers en dit jaar worden er dan ook meer van verwacht. Bijvoorbeeld Anna-Mae, Sophie-Charlotte voor meisjes en Levi-Jay en Harm-Jan voor jongens.
Wil jij graag een originele naam aan je baby geven? Uiteindelijk moet je natuurlijk gaan voor iets wat je mooi vindt maar als originaliteit belangrijk voor je is, kies dan vooral niet één die in de top 100 lijstjes voorbijkomt.