Om warmte in een ruimte te creëren, zijn stoffen essentieel. Denk hierbij aan jouw bank, kussentjes, dekens, je bed en handdoekjes die in de keuken en bij het toilet hangen. Eén ding wat ook zeker niet mag ontbreken in jouw interieur - vooral als je van een gezellige uitstraling houdt - is een goed vloerkleed. Het is hét item wat één geheel kan maken van een ruimte.
Een vloerkleed kopen lijkt een makkelijk proces maar er zijn echt wel wat dingen waar je even op moet letten als je de goede keuze wilt maken. Wij hebben wat tips op een rijtje gezet!
Uitgangspunt bij het kiezen van het juiste formaat vloerkleed is de ruimte die er is en het 'eilandje' wat je wilt creeren. Idealiter staan de voorpoten van de bank op het kleed en ook die van de fauteuil die bijvoorbeeld verderop aan de zijkant staat. Het vloerkleed moet niet aandoen als 'mat' die los in de ruimte zweeft. Voor een gemiddelde woonkamer is een vloerkleed van 160x230 centimeter de juiste maat of eentje van 200x300 centimeter. Twijfel je over de grootte? Kies dan liever voor eentje die royaler is, op die manier komt het geheel in ieder geval niet te zuinig over.
Vloerkleden komen in de meest uiteenlopende materialen. Van natuurlijke zoals wol, katoen, zijde en jute tot synthetische stoffen zoals viscose, polypropeen en polyester. Elk materiaal heeft zo zijn voor en nadelen. Zo zijn natuurlijke materialen zeer geschikt voor een houten vloer waar vloerverwarming onder ligt omdat dit de warmte alsnog doorlaat maar zijn stoffen zoals wol en zijde meteen weer een stuk prijziger dan polyester. Het ene materiaal is ook beter schoon te maken dan de ander. Kijk dus even goed wat de kenmerken zijn van een materiaal voordat je deze aanschaft en of het bij jouw leefstijl, woonwensen én je portemonnee past.
Omdat een vloerkleed één geheel van een kamer kan maken, is het verleidelijk om voor een 'makkelijke' kleur zoals gebroken wit of grijs te gaan. Dit is zeker niet verkeerd maar wel een hele veilige keuze. Wil je echt een statement maken? Ga dan eens voor een andere optie zoals een turquoise vloerkleed - dit maakt het geheel lekker fris - of een glanzende donkerbruine variant. Vloerkleden hoeven écht niet duur te zijn dus je kunt hiermee echt wel wat meer risico nemen als je het aandurft.
Het verschil tussen een print of een patroon zit 'm in de wijze waarop het kleed gemaakt is. Een patroon is geweven en een print is iets wat gedrukt is. Een patroon is hierdoor vaker een meer kostbare optie dan een print. Wil je een rustig geheel? Dan is een effen vloerkleed natuurlijk altijd een goede optie of een variant met een subtiel patroon of printje. Wil je juist een statement maken? Ga dan logischerwijze voor een kleed dat voorzien is van een meer opvallende print of patroon.
Het vloerkleed is traditiegetrouw vaak rechthoekig maar de laatste jaren zien we steeds vaker andere vormen voorbijkomen. Denk hierbij aan het ronde vloerkleed, eentje die vierkant is, een variant met een organische vorm of een rechthoek met 'afgeknipte' hoeken. Met een andere vorm dan het standaard rechthoekige, kun je op subtiele wijze toch een blikvanger aan de ruimte toevoegen.