Een relatie valt of staat met goede communicatie. Je zou alles moeten kunnen vertellen aan de liefde van je leven. Gevoelens opkroppen en je gedachten niet uiten, kan later een metaforische bom doen ontploffen. Communiceren is iets wat je kunt oefenen en verbeteren. Zolang je het met elkaar doet.
Praten met elkaar over de moeilijke dingen in het leven, is wat een relatie juist zo mooi en gezond kan maken. Hopelijk kan jij met de negen onderstaande tips, je meer gehoord voelen door je lover.
Het is heel belangrijk met welke energie jij een gesprek aangaat met je partner. Benader hem of haar op een kalme manier. Als jij al geïrriteerd of boos bent, zal het hoogstwaarschijnlijk geen soepel gesprek worden.
In de heat of the moment heeft het geen zin om iets belangrijks te communiceren naar je vriend of vriendin. Een goed moment is niet wanneer je lover het druk heeft, moe is of aan het gamen is. Zoek de juiste tijd en plek voor een goed gesprek met je partner, wanneer jij denkt dat hij of zij er het meest open voor zal staan.
Het is niet de juiste aanpak om het alleen maar te hebben over wat je partner allemaal verkeerd doet. Je partner zal beter naar je luisteren wanneer jij praat over je eigen gevoelens. Bijvoorbeeld: "Ik heb het gevoel dat wanneer ik prikkelbaar ben, je mij niet de ruimte geeft om tot mezelf te komen" in plaats van "je doet super irritant". Probeer ook woorden zoals 'nooit' of 'altijd' te vermijden. Bijvoorbeeld "Jij doet nooit wat in het huishouden".
Wees duidelijk wat je wel wilt en kom ook met een oplossing. Als je dat niet doet - en alleen maar aan je partner aangeeft wat hij of zij fout doet of niet doet - zal je hetzelfde gesprek binnenkort opnieuw voeren. Je lover kan niet jouw gedachtes lezen en kan niet raden wat de oplossing is of wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld: "Ik voel me niet gewaardeerd. Wat ik nodig heb is dat je dankjewel zegt of je waardering toont, ook voor de kleinere dingen".
Het is heel normaal dat alles niet van een leien dakje gaat. Kleine en grotere problemen zullen altijd voorkomen in jullie relatie. Hoe jij en je lover het samen oplossen, is belangrijk. In plaats van dat je elkaar de schuld geeft en dingen kwalijk gaat nemen, kunnen jullie er beiden met een andere mindset in staan. Je partner zal minder in de verdediging schieten wanneer je zegt: "Hoe kunnen we het samen oplossen?".
Wanneer jij alleen maar met je partner communiceert als het niet goed gaat, kan dat ervoor zorgen dat je partner zich wanhopig gaat voelen, dicht gaat klappen of weg gaat lopen. Dankbaar zijn voor alle lieve dingen die hij of zij wel doet is cruciaal. Uit ook je dankbaarheid wanneer je partner wel naar je luistert en zijn of haar best doet om te veranderen.
Je hebt vast het gesprek al duizend keer geoefend in je hoofd voordat je het echt aangaat. Je denkt van tevoren al te weten hoe je lover gaat reageren. Je wordt gefrustreerd wanneer het anders loopt dan je had verwacht en dat kan snel uit de hand lopen. Probeer je verwachtingen niet op je partner te projecteren. Wees geduldig.
Communicatie moet van twee kanten komen. Geef je partner de ruimte die jij in dezelfde situatie ook nodig hebt.
Niet iedereen staat open voor verandering en niet iedereen is een open boek. Sommigen vinden het lastig om te praten over hun gedachtes en gevoelens. Anderen staan niet open voor kritiek of vatten het te persoonlijk op. Stel dat je lover alleen maar in de verdediging blijft schieten of geen respect voor je heeft - ondanks al jouw gezonde communicatie technieken - dan is het tijd om je relatie te verbreken.