Het maakt niet uit wat voor make-up je op hebt, wat voor kleding je draagt, of welk kapsel je hebt. Zelfvertrouwen is het meest aantrekkelijke aan een persoon. Hoe jij je voelt, wordt weerspiegeld naar de buitenwereld en het heeft invloed op onder andere jouw baan en/of studie. Meer zelfvertrouwen krijgen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is niet onmogelijk.
Dat je af en toe fases, dagen of momenten hebt waarop jouw zelfvertrouwen op een lager pitje staat, is heel normaal en het hoort erbij (je bent absoluut niet de enige). Het is iets waar veel mensen zich nog in kunnen ontwikkelen en ik geloof er heilig in dat onze zelfverzekerdheid groeit naarmate we ouder worden. Hopelijk helpen onderstaande vier tips jou er alvast bij!
Eigenwaarde en de mate van zelfvertrouwen zijn twee verschillende dingen. Ze delen een aantal overeenkomsten, toch is er een verschil tussen de twee. Eigenwaarde heeft te maken met hoe een persoon zichzelf beoordeelt en het omvat alle aspecten van het leven. Het is gerelateerd aan het beeld dat we hebben over onszelf en de mate waarin we onze sterke en zwakke punten erkennen en accepteren.
Zelfvertrouwen heeft te maken met het beeld dat we hebben wat betreft onze capaciteiten, wat wij geloven te kunnen bereiken én het vertrouwen dat we in onszelf tonen. Het heeft invloed op je werk en/of studie en op jouw algemene doelen in het leven.
De meeste van ons (inclusief mezelf) kan wel aan haar of zijn zelfvertrouwen werken. Er zijn een aantal belangrijke aanwijzingen dat iemand een gebrek heeft aan zelfvertrouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan negatieve gedachtes hebben over je eigen vermogen om dingen te doen. Jezelf constant vergelijken met de mensen om je heen en denken dat anderen beter zijn. Te veel hulp vragen aan anderen terwijl je dit eigenlijk niet nodig hebt en, als laatste, een overwinning toeschrijven aan "het hebben van geluk" in plaats van aan je eigen effort en capaciteiten.
Omdat zelfvertrouwen te maken heeft met het vertrouwen dat we in onze capaciteiten en vaardigheden hebben, is het logisch dat een bepaalde mentaliteit of negatieve gedachtes van invloed zijn op ons werk en/of studie. Het kan uiteindelijk leiden naar een 'selffulfilling prophecy ' oftewel een vicieuze cirkel. Het kan zijn dat jouw negatieve overtuigingen invloed hebben op jouw humeur en gemoedstoestand en dat deze op hun beurt invloed hebben op jouw prestaties. Dit zorgt ervoor dat de kans groter is dat jij je doelen niet haalt, waardoor dezelfde negatieve gedachtes juist versterkt worden. Uiteindelijk kan dit gevolgen hebben voor jouw gevoel van eigenwaarde.
Zelfvertrouwen ontwikkelt zich tijdens de kinderjaren en puberteit. De manier waarop onze ouders, leraren en zelfs vrienden met ons om zijn gegaan, is heel relevant voor hoe wij nu naar onszelf kijken en de manier waarop we tegen onszelf praten. Zowel positieve als negatieve aspecten gaan we internaliseren en geloven naarmate we ouder worden. We lopen het risico dat we op dezelfde manier tegen onszelf gaan praten, behandelen én waarderen. Het is belangrijk om na te gaan waar jouw eventuele gebrek aan zelfvertrouwen vandaan komt om hieraan te kunnen werken (met behulp van een therapeut of life coach bijvoorbeeld).
Er zijn een aantal aspecten waar jij aan kan werken, die jouw zelfvertrouwen een boost kunnen geven. Let bijvoorbeeld op je lichaamstaal en manier van praten. De manier waarop jij jezelf presenteert, kan er voor zorgen dat jij meer zelfvertrouwen uitstraalt en dat ook zo gaat ervaren. Let op de toon van je stem en manier van praten. Een zelfverzekerde stem is niet te hoog of te laag. Probeer zo min mogelijk stopwoordjes te gebruiken zoals 'eh' of 'hmm'. Voeg op dat moment juist pauzes toe - deze helpen jou kalm te laten overkomen - en deel jouw ideeën op een duidelijke en krachtige manier.
Negatieve gedachten kun je verminderen door er bewust van te worden. Wanneer jij in een negatieve spiraal terechtkomt en hier bewust van bent, kan jij je gedachtes aanpassen en eventueel focussen op iets anders. Vervang bijvoorbeeld "ik kan het niet goed doen" met "ik zal proberen mijn best te doen". Kom uit een negative vibe door te denken aan de positieve dingen in je leven.
Een fout maken is menselijk en het hoort erbij. Wees lief en vergeef het jezelf! Straffen werkt averechts, compassie voor jezelf is juist wat je nodig hebt. Focus je niet op alles wat niet goed gaat maar op de dingen die je wel hebt bereikt. We leggen onze eigen lat vaak te hoog. Wees dankbaar en trots, ook op de dingen die in eerste instantie onbelangrijk lijken.
Wanneer je iets nog nooit eerder hebt gedaan, is het logisch dat jij het nog niet (goed) kan. Gun jezelf de tijd om dingen te leren en beter te worden in bepaalde aspecten. Houd doelen klein en vink deze af wanneer je ze hebt bereikt én voel je niet schuldig als het niet lukt. Denk ook regelmatig aan wat je in het verleden allemaal hebt gepresteerd. Herinner jezelf hieraan door het (bijvoorbeeld) visueel te maken en op te hangen op een plek waar jij vaak naar kijkt.