Een relatie hebben is onderdeel van het leven en wordt als normaal beschouwd. Wanneer we ouder worden zijn de meeste van ons op zoek naar een partner om het leven mee te delen. Vaak zijn er hoge verwachtingen van de mensen om ons heen en is het vrijgezellenbestaan iets wat niet echt wordt geaccepteerd.
De vragen of je al een vriend of vriendin hebt, beginnen ongeveer rond de tijd dat je zestien bent en het aantal soortgelijke vragen neemt aanzienlijk toe naarmate je ouder wordt en langer single bent. Er zijn veel redenen om een relatie aan te gaan en het komt nog al eens voor dat het de verkeerde redenen zijn. De redenen waarom we een relatie aangaan, zal grotendeels voorspellen of het zal overleven of niet. We kunnen een liefdesverbintenis verdelen in twee groepen: op basis van je hart en op basis van je ego.
Verbintenissen die ontstaan vanuit het ego, komen voor wanneer we te snel in een relatie duiken omdat we bang zijn om alleen te zijn of omdat het van ons wordt verwacht, wanneer we te veel hoop vestigen op een rebound en wanneer we een relatie aangaan als we niet tevreden zijn met onszelf.
Wanneer we niet lekker in onze vel zitten, zoeken we een partner waarvan we verwachten of zelfs eisen dat hij of zij onze behoeftes gaat vervullen. We zoeken voldoening in de ander en we willen voldoen aan de dringende behoefte om 'compleet' te zijn. Een relatie die is gebaseerd op je ego ontstaat vaak vanuit het verkeerde uitgangspunt. Deze kan emotioneel zijn, zoals bijvoorbeeld dat jij aantrekkelijk gevonden wilt worden. Er zijn ook andere egoïstische redenen om iemand uit te kiezen als partner, zoals het verlangen naar een betere reputatie, om te bewijzen dat je iemand kan krijgen of om financieel meer stabiel te zijn. In andere woorden, je verwacht van je partner iets wat jij van binnen bij jezelf mist en we denken of hopen dat het een verbintenis aangaan een snelle oplossing is. Dit soort relaties zijn meestal niet van lange duur.
Een liefdesrelatie die gebaseerd is op je hart is echt, authentiek en oprecht. Het dient geen specifiek doel en het ontstaat vaak op een natuurlijke manier. Er heerst een gevoel van vrede en welzijn, een echt gevoel van liefde. Je zit lekker in je vel, je leidt een happy leven in je eentje, maar die ene persoon voegt echt wat toe aan jouw bestaan. Jullie vullen elkaar aan en maken elkaars leven niet moeilijker. Er is geen druk om elkaar te veranderen en jullie accepteren elkaar. Jullie hebben gemeenschappelijke doelen, interesses, wederzijds respect en bewondering voor elkaar. De kans is groot dat dit een gelukkige relatie is van lange duur.
Wanneer jij niet gelukkig bent met je partner, is het belangrijk om stil te staan waarom je in een relatie bent. Jouw leven met iemand delen, is niet zomaar iets. Het zal moeilijk zijn maar nagaan waar jouw relatie op is gebaseerd, is het beste wat je kan doen tegenover jezelf en de ander.