De woningmarkt is een gekkenhuis op dit moment en vooral in Amsterdam - waar ik woon. Het liefst zou ook ik zo snel mogelijk een woning kopen (op dit moment zit ik in een huurhuis waar ik superveel voor betaal) maar ik wil niet onbezonnen te werk gaan en als een gek gaan bieden op huizen om daarna in de problemen te zitten.
Het is goed om stil te staan bij een aantal punten als je op zoek bent naar een huis. Voor mij zal het de derde woning zijn die ik ooit zal kopen - dus helemaal onbekend ben ik er niet mee - maar toch is het juist nu goed om wat punten te hebben als houvast om je niet mee te laten slepen in de gekte.
Na wat research kwam ik uit op deze checklist met tips!
Een huis kopen is super stressvol en helemaal op dit moment. Een aankoopmakelaar kost wat maar je hebt er ook een hoop aan. Deze makelaar neemt een heleboel zorgen uit handen, voorziet je van goede adviezen én heeft vaak toegang tot woningen voordat deze op de markt komen. Een aankoopmakelaar neemt eigenlijk het hele traject uit handen, adviseert wat je het beste kan bieden voor een woning en kijkt naar de bouwkundige staat.
Doorgaans is een woning opgedeeld in ruimtes en deze moeten passen bij jouw woonwensen. Leuk dat ze iets op Funda plaatsen als zijnde een driekamerappartement maar kun je in die derde kamer ook daadwerkelijk een bed kwijt of is het een veredelde bergruimte? Kijk goed naar de maten van een kamer want foto's kunnen heel vertekenend zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om een bezichtiging te doen.
Door veel huizen te bekijken, krijg je een goed idee wat je voor welke prijs kunt krijgen én wat je belangrijk vindt aan een woning. Leuk dat je nu in een fijn huis woont met een goede indeling maar pas als je kijkt naar andere woningen, ontdek je wat je ook prettig zal vinden - en wat niet natuurlijk!
Als je gaat kijken bij een woning, is het goed om te informeren naar de buren. Ik heb zelf een zoontje van vier die lekker druk is - zoals het een jong kind betaamt - maar niet iedereen zal blij worden van een rondrennend kind. Als je het vermoeden hebt dat je een benedenbuur krijgt die aan de lopende band bij je langskomt om te klagen en daardoor jouw woongenot verziekt wordt, moet jij je afvragen of dit wel het juiste huis is voor jou.
Dit heeft een hoop te maken met de ruimtes maar is meer gericht op de looproute in de woning. Bedenk hoe jij de kamers zou willen inrichten en sta stil bij of je genoeg bewegingsruimte hebt om je lekker te voelen. Een nieuw meubel aanschaffen omdat het niet helemaal past, is niet erg maar zodra je alles moet veranderen dan moet jij je afvragen of dat het je waard is.
In mijn geval is dat bijvoorbeeld dat het in een bepaalde buurt moet liggen, wat ik er maximaal aan uit wil geven en dat er twee slaapkamers moeten zijn of dat daar in ieder geval ruimte voor is. Andere dingen die belangrijk zijn om op te letten, zijn bijvoorbeeld hoeveel licht er in de ruimtes binnenkomt, of er genoeg mogelijkheid is om dingen op te bergen en of er enkel of dubbelglas is.
Schimmel, gescheurde muren, rottende kozijnen en watervlekken - allemaal dingen waar je nou niet echt blij van wordt als je een woning bekijkt. Dit kan namelijk duiden op grote problemen en voor een flink prijskaartje zorgen als je het moet aanpakken. Ook goed om op te letten als je een appartement koopt: hoe gezond is de Vereniging van Eigenaren? Zit er genoeg geld in de kas en wat betaal je aan servicekosten per maand? Als er weinig geld aanwezig is en je hele hoge servicekosten hebt, dan duidt dat op een probleem.
Ga je een woning binnen en krijg je meteen het gevoel dat je eruit wilt gaan? Dan is dat natuurlijk een teken dat dit niet het huis is voor jou. Ook al ligt het nog in zo een goede buurt en is de vraagprijs aantrekkelijk, je krijgt niet voor niks alarmsignalen.
De kans is groot dat je wat compromissen moet sluiten als je op korte termijn een woning wilt krijgen. Sta er realistisch in en houd vooral in ogenschouw dat de basis goed moet zijn en dat je op den duur altijd nog dingen kunt aanpassen in een woning. Wellicht moet je er even voor sparen om de verbouwing te kunnen bewerkstelligen maar je kan nooit jouw huis transporteren naar de perfecte buurt of de lichtinval in een woning veranderen.