Je kledingkast opruimen; we snappen dat het niet het leukste is om te doen, maar het is toch wel heel fijn als je een opgeruimde en georganiseerde garderobe hebt. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Geen zorgen! Wij hebben een aantal tips voor je.
De eerste stap voor het opruimen van je kledingkast is om even alles eruit te halen. Zo krijg je een goed overzicht van wat je eigenlijk al hebt, want het komt vaak voor dat je kledingstukken tegenkomt waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Probeer je kleding in te delen in categorieën: dingen die je vaak draagt, minder vaak draagt of nooit draagt. Je kan er ook voor kiezen een stapel te maken met kleding die je juist vaker wilt gaan dragen.
Het is handig om even pen en papier bij de hand te houden en te noteren wat je al veel hebt. Het scheelt weer voor je portemonnee als je de volgende keer niet opnieuw thuiskomt met hetzelfde item.
Het is handig om al je kleding die je zojuist hebt uitgezocht, te sorteren op soort. Leg de jeans bij jeans, truien bij truien en jurkjes bij jurkjes enzovoort. Let hierbij ook op het seizoen van het kledingstuk, op deze manier heb jij geen last van je zomerkleding terwijl het super koud is buiten. Wil je nog een stapje verder gaan? Het is ook super leuk om al je kleding op kleur te sorteren, zo kun je met het uitkiezen van een outfit precies zien welke kleuren je in je garderobe hebt en het ziet er natuurlijk ook nog eens extra georganiseerd uit!
Dit klinkt heel voor de hand liggend, maar wees nou eerlijk, kleding weggooien is niet iets wat we vaak doen. Een vraag die je jezelf kan stellen is 'maakt dit kledingstuk mij blij?' Is het antwoord nee, dan is het verstandig om dit kledingstuk weg te doen. Je kunt ervoor kiezen om deze weg te geven en er iemand anders blij mee te maken, dat maakt het misschien al wat minder moeilijk om het kledingstuk weg te doen. Je kan natuurlijk ook kijken of er wat geld mee te verdienen valt.
Nog iets wat een rol speelt in het wegdoen van kleding, is hoelang je iets niet gedragen hebt. Een regel die je hierbij kan aanhouden is: als je de kleding in de afgelopen 6 maanden niet hebt gedragen gaat deze op de 'misschien'-stapel, heb je deze al meer dan een jaar niet gedragen, dan kun je de kleding beter wegdoen.
Door dezelfde soort of kleur kledinghangers te gebruiken, wordt je kledingkast echt één geheel. Dit zorgt er ook voor dat je kledingkast er netjes en georganiseerd uitziet en dat is tenslotte wat we willen bereiken, toch? Kledinghangers hoeven helemaal niet duur te zijn, er bestaan genoeg mooie alternatieven van plastic.
Het is belangrijk om kleding niet bij elkaar geperst in een kledingkast te hangen. Voor stoffen is het namelijk fijn om te kunnen ademen. Laat dus een beetje ruimte tussen je kleding zodat deze genoeg lucht krijgen. Zo creëer je niet alleen meer overzicht, maar dit zorgt ook nog eens voor minder kreukels in je kleding en dat scheelt dus weer strijken!
Om een echte opgeruimde kledingkast te krijgen, is het van belang om goed om te gaan met de ruimte die er is. Een handige manier om kleding op te bergen is door gebruik te maken van verschillende dozen en manden waar je deze in doet. Dit is vooral handig voor losse dingen als ondergoed en sokken. Om laden efficiënt in te delen, is het slim om ladeverdelers te gebruiken, zo zorg je voor een overzichtelijke lade.
Een methode om meer ruimte te creëren is door je truien en shirts niet op elkaar te stapelen, maar door deze op te vouwen of rollen en staand op een rij in je lade te plaatsen. Zo heb je veel meer ruimte en kan je ook nog eens in één oogopslag zien wat voor kleding je allemaal hebt.