Dat vrouwen veel betalen voor bepaalde goederen en diensten wisten we allemaal al wel, maar wist je dat vrouwen in de meeste gevallen zelfs meer betalen dan mannen?
Er zijn verschillende onderzoeken geweest die vergelijkingen hebben gemaakt tussen de prijzen van dezelfde mannen- en vrouwenproducten, waar uit is gekomen dat vrouwenproducten wel degelijk voor een hogere prijs in de winkel liggen.
Wat wordt toegepast op vrouwenproducten is de zogenaamde pink-tax - dit is niks meer dan de prijzenverhoging van vrouwenproducten. Je kent het vast wel, de pastelkleurige verpakkingen die massaal in de winkel liggen, voor deze producten betalen wij vrouwen simpelweg meer, alleen omdat er een roze of andere zoete verpakking omheen zit.
Zo kost hetzelfde speelgoed voor meisjes in de meeste gevallen meer dan die voor jongens, met grofweg als enige verschil: de kleur. Maar ook dingen als scheerschuim en shampooflessen liggen voor vrouwen voor een hogere prijs in de winkel dan voor mannen, alleen door een andere verpakking. Niet alleen bij producten is dit terug te zien, ook bijvoorbeeld knipbeurten zijn duurder voor vrouwen dan voor mannen, ongeacht de haarlengte.
Een grote reden van de pink-tax is de maatschappij die nog steeds vindt dat vrouwen meer aandacht aan hun uiterlijk moeten steken dan mannen én daarvoor ook bereid is om te betalen. Dit blijkt voortgekomen te zijn uit de negentiende eeuw waar vrouwen thuis bleven in plaats van dat ze gingen werken. Hierdoor kregen vrouwen de taakgewezen van zichzelf 'mooi maken' en dit is nog steeds terug te zien.
Veel vrouwen zijn zich er dan ook nog niet bewust van dat ze jaarlijks gemiddeld zeven procent meer geld kwijt zijn aan producten en diensten dan mannen. Het is daarom goed om te beseffen dat er alternatieven zijn waarmee je een hoop geld kan besparen. Het is echt niet zo dat je die duurdere shampoo echt nodig hebt, ook al laten we dat onszelf wel geloven.
Wat meer aandacht voor dit verschil zou zeker niet verkeerd zijn. De pink-tax kan in principe worden gezien als een wetsovertreding van de Europese wetgeving, die directe en indirecte discriminatie tussen geslachten bij de toegang tot en het aanbod van goederen en diensten verbiedt.
Wat merken jullie zelf van de pink-tax?