Lifestyle

Deze 6 klassieke taalfouten kunnen écht niet meer

Deze 6 klassieke taalfouten kunnen écht niet meer

Als het aankomt op taalfauten, raken we daar eigenlijk niet over uitgepraat. Zag jij ‘m? Zo snel kan het dus gaan! Maar echt, taalfouten komen vaker voor dan je misschien denkt. Het is heel belangrijk om de Nederlandse grammatica goed te beheersen. 

Van ‘me’ tot ‘zowiezo’, in dit artikel bespreken we 6 klassieke taalfouten die - ook vandaag de dag - nog vaak voorkomen. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

 

Taalfout #1 - “Dat is me niet opgevallen”

Hier hebben we te maken met een klassieke spelfout. Je zegt ‘me’, maar je schrijft ‘mij’. Zoals je ziet - en misschien ook merkt in het dagelijks leven - kan het best lastig zijn om dit van elkaar te onderscheiden. Toch is het goed om dit aan te leren. ‘Me’ in een sollicitatiebrief staat niet heel professioneel, toch?

Taalfout #2 - “Dat hebben hun gezegd”

Oké, laten we beginnen met het feit dat deze zin op geen enkele manier goed is. Ook niet een klein beetje. Het is ‘hun hond’ en ‘zij’ hebben iets gezegd. Daarnaast kan deze variant ook nog: ik heb het aan ‘hen’ gevraagd. Het zal je zoveel moeite schelen als je deze drie woorden van elkaar kunt onderscheiden. Trust me.

Taalfout #3 - “Ik wordt straks gebeld”

Als er één woord is bijgebleven van de middelbare school is het wel ‘lopen’. Ik loop, jij loopt, wij lopen. Weet je nog? Dé manier om erachter te komen of er wel of geen ’t’ achter een woord moet komen. Vul jij bovenstaande zin zelf op de juiste manier in?

Taalfout #4 - “Het komt zowieso/zo wie zo/zowiezo goed”

Er is maar één mogelijkheid en dat is ‘sowieso’. Maak het voor jezelf dus niet al te moeilijk en hanteer deze variant.

Taalfout #5 - “Jou trui licht nog bij mij”

Hé, twee vliegen in één klap. In dit geval is de trui van een vriendin. ‘Jou’ gaat dan ook over een ander, terwijl ‘jouw’ gaat over iets wat van iemand is. En dan licht. Heb je het over het mooie licht van die lamp of het felle licht buiten? Dan schrijf je het dus zo. Ligt er iemand op de bank of ligt jouw sleutel daar? Dan schrijf je dit woord met een ‘g’. Zie je het verschil?

Taalfout #6 - “Zou je die presentatie overnieuw willen doen?”

Laten we één ding duidelijk maken: je hebt ‘opnieuw’ en ‘je doet iets over’. Stamp het woordje ‘opnieuw’ even in je hoofd en je doet het nooit meer verkeerd. Dit is echt zo’n typische klassieker waar je snel mee de mist ingaat.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top