Waarschijnlijk moet je er echt nog niet aan denken, maar je uitvaart is toch iets wat je op tijd geregeld wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een uitvaartverzekering en aan de eventuele wensen voor je uitvaart, zoals de muziek, de kist en andere randzaken.
De laatste jaren zien we steeds meer interessante en vooral innovatieve trends op het gebied van uitvaarttechniek en andere onderdelen in de uitvaartbranche. Wanneer je een duurzame lifestyle belangrijk vindt, is het zeker interessant om je hier eens in te verdiepen. In dit artikel zetten we een paar trends op een rij.
Hoewel resomeren op het moment nog niet is toegestaan, wordt er wel serieus over gediscusieerd in de Tweede Kamer. Resomeren, ook wel bio-cremeren genoemd, is namelijk een duurzame manier om het lichaam van de overledene terug te geven aan de natuur. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat is het absoluut niet. Met behulp van water en een speciale vloeistof wordt het lichaam onder een hoge druk en temperatuur afgebroken. Wat je daarna overhoudt, is een waterige vloeistof en wit, schoon poeder.
Dit hele proces neemt ongeveer acht tot twaalf uur in beslag, waarbij het grootste deel van de tijd op gaat aan het oplossen van het lichaam. Het grote voordeel van resomeren is dat het een stuk duurzamer is dan bijvoorbeeld cremeren of begraven. Dat komt omdat de uitstoot van broeikasgassen en fijnstoffen veel lager is. Daarbij hoeft er gemiddeld de helft minder water worden gebruikt in vergelijking met begraven of cremeren. De stroom die wordt gebruikt bij resomeren kan ook nog eens duurzaam worden opgewekt.
Waarschijnlijk heb je er nog nooit over nagedacht, maar bij een begrafenis is voornamelijk de kist vaak niet zo duurzaam. Hoewel steeds meer mensen in Nederland juist kiezen voor een crematie, blijkt uit een rapport van TNO, is er nog steeds een groot aantal dat liever voor een begrafenis gaat. Om op die manier je laatste steentje bij te dragen aan een betere wereld kun je kiezen voor een ecologisch afbreekbare kist. Inmiddels zijn er heel wat organisaties die opties aanbieden voor een dergelijke kist. Wat zo voordelig is aan dit soort kisten, is dat ze onder de grond gewoon afbreken en in de natuur opgaan zonder dat het schadelijk is.
Veel uitvaartkisten zijn namelijk gemaakt van schadelijke stoffen en materialen. Denk aan diverse soorten plastic, metalen en lijm. Soms zijn dit soort stoffen zelfs heel giftig! Wanneer je voor een kist kiest die ecologisch afbreekbaar is, is daarbij de uitstoot veel lager. Bij een duurzame crematie zal zo’n kist ook nog eens ‘schoner’ verbranden, waardoor er minder luchtvervuiling is. Wil je het liefst voor de meest duurzame optie gaan? Denk er dan eens over na of je überhaupt een kist wil. Het meest duurzame is namelijk een lijkwade of wikkeldoek van duurzame materialen.
De laatste jaren zagen we het door de pandemie steeds vaker: het live streamen van een uitvaart of begrafenis. Dit is een opvallende ontwikkeling die we de komende jaren alleen maar vaker gaan zien. Natuurlijk betekent dit niet dat je geen mensen meer hoeft uit te nodigen; maar het is vooral handig voor mensen die wat verder weg wonen. Heb je bijvoorbeeld vrienden of familie in het buitenland wonen? Door middel van live streamen hoeven zij niet meer te reizen om fysiek bij een crematie of begrafenis te zijn. Natuurlijk zullen sommige mensen sowieso aanwezig willen zijn, maar live streamen zorgt wel voor een duurzame optie om alsnog bij een uitvaart te kunnen zijn.
Wat tot slot interessant is om te weten, is dat er inmiddels een gesproken rouwkaart is ontwikkeld die via de mail of een appje kan worden verstuurd. Ook dat heeft veel effect op het milieu; er hoeft geen papier worden gebruikt om iets op te drukken, de drukpersen staan stil en de kaarten hoeven niet worden vervoerd en bezorgd. Kortom: er zijn genoeg opties voor een duurzame uitvaart, mocht je daarvoor willen kiezen. Waarschijnlijk zullen daar de komende jaren alleen maar meer duurzame opties bij gaan komen. Voor nu is het in ieder geval aan te raden om je wensen alvast op een rij te zetten en om een uitvaartverzekering te kiezen die bij je past.