Heb jij ook die ene outfit die altijd zo geweldig staat? Dit favoriete kledingstuk wil je wel zo lang mogelijk goed houden. Helaas gaat onze kleding na enkele wasbeurten vaak slijten. Geen paniek: Met de volgende tips gaan je kleren net even een stukje langer mee. Lucky you!
Om de kwaliteit van je kledingstuk te behouden, is het belangrijk om de was methode af te stemmen op het materiaal van je kleding. De ene stof is namelijk een stuk gevoeliger dan de andere. Sorteer je was niet alleen op kleur, maar ook op stof. Katoen wordt bijvoorbeeld op een andere manier gewassen dan linnen. Pak het wasetiket uit het kledingstuk er maar eens bij. Je ziet dan ook gelijk of je het kledingstuk in de droger mag doen of niet. Een extra tip voor het wassen: sluit alle ritssluitingen, want dit voorkomt dat de kleding beschadigd raakt.
Bij het wassen van je kleding hoort natuurlijk niet alleen een lekker wasmiddel, maar ook de juiste. Wist je dat je eigenlijk maar heel weinig wasmiddel in de wasmachine hoeft te stoppen? Als je namelijk te veel van het product gebruikt, gaat je kleding stinken. Daarnaast is het ook nog niet eens goed voor de wasmachine. Kies vooral voor zachte en milieuvriendelijk middelen met minder chemicaliën. Dit is beter voor je was, omdat chemicaliën best wel agressief kunnen zijn. Kijk goed naar elke stapel was die je hebt en bepaal dan welk product erbij past. Sorteer je kleding op kleur en haal aan de hand daarvan de producten.
De temperatuur van het water om te wassen is ook heel belangrijk. Heet water zal er eerder voor zorgen dat kleurstoffen afbreken en dat het kledingstuk krimpt. We willen nu eenmaal niet onze favoriete trui als een kindertruitje terugkrijgen. Door met koud water te wassen blijft niet alleen het kledingstuk langer goed, maar ook bespaar je een hoop geld. Vooral handig nu de energieprijzen zo aan het stijgen zijn.
We hebben het nu veel over het wassen van kleding gehad, maar je moet ook weer niet te vaak wassen. We wassen vaak en onnodig en dat is eigenlijk zonde. Je kan er ook eens voor kiezen om je kleding buiten te luchten. Je hoeft namelijk niet eens altijd je kleding te wassen. Het kan er alleen maar voor zorgen dat het meer slijt. Doe bijvoorbeeld bh’s in een waszak en spijkerbroeken of jasjes buiten luchten. Vooral in de wintertijd zweten we over het algemeen minder. Dat scheelt weer. Denk meer na over je wasroutine en beoordeel je kledingstukken voordat je ze in de wasmand gooit. Het maakt echt niets uit als je twee keer hetzelfde draagt.
Zoals we hiervoor al zeiden, is het beter om je kleren aan de lucht te drogen. Het bespaart je ook nog eens tijd, moeite en geld. Door je kleding buiten te laten drogen kan het verder niet krimpen en blijft het beter in model. Let er alleen op dat je gekleurde kleding of kleding van delicate (vezels) niet te veel in de zon laat hangen. Ze kunnen dan namelijk verbleken door de zon. Hang ze daarom binnenstebuiten op.
Kledingstukken die je al een lange tijd hebt of misschien tweedehands gekocht hebt, hebben al heel wat meegemaakt. Het is dan niet heel gek dat ze er niet altijd meer even nieuw uitzien. Door je oude kledingstukken te bewerken of te repareren, kan je ze een nieuw leven geven. Dit is vooral een hele creatieve, maar ook een leuke manier om met je kleding te spelen. Als dit nou niet helemaal je ding is kan je voor snelle reparatiediensten ook terecht bij bijvoorbeeld een stomerij.
Je kent het vast wel: je doet de deuren van je kledingkast open en alles valt eruit. Zomer- en winterkleding ligt door elkaar. Het is vooral een chaos. Dit kan ook weer zorgen voor slijtage. Wanneer je je kleding een beetje ruimte geeft in de kast, is de kans minder groot dat het slijt. Leg kleding met een rekbare stof opgevouwen in de kast en hang kleding dat snel kreukt liever op. Dit zorgt ervoor dat ze een goede pasvorm houden en dat is natuurlijk wat je wilt.
Je bent lekker aan het eten en ineens zit er een dikke vlek in je jurk. Balen! Als dit gebeurt, kan je het beste de vlek direct aanpakken. Gebruik warm water en wat zeep. Hoe langer je de vlek laat zitten, hoe lastiger het is om hem uit je kleding te krijgen. Je kleding wordt er dan in ieder geval niet mooier op.