Koffie drinken we eigenlijk het hele jaar door. Maar altijd hetzelfde kopje koffie wordt ook wel een keer saai. Laten we variëren, nu we toch in de wintermaanden zitten. Wat speculaaskruiden erbij. Of wat dacht je van kaneel? Lekker winters en ook nog eens heel makkelijk zelf te maken!
1. Peperkoeksmaak
Deze koffie geeft je een heel warm en winters gevoel door de smaak van peperkoekkruiden.
Wat heb je nodig voor 1 kopje?
- 100 milliliter espresso
- 100 milliliter chocolademelk
- 50 milliliter melk
- 1 mespunt peperkoekkruiden
- Slagroom
- Suiker
- Lange vingers
Bereiding
- Warm de chocolademelk op. Het moet goed heet zijn, maar hoeft niet te koken.
- Giet de espresso in een groot glas en schenk vervolgens de warme chocolademelk hierbij. Voeg ook de peperkoekkruiden toe.
- Roer het geheel goed door elkaar.
- Voeg eventueel wat suiker toe om het geheel wat zoeter te maken.
- Voor de finishing touch kun je wat slagroom boven op de koffie doen en voor extra decoratie een lange vinger.
Tip: Om in het thema te blijven kun je ook stukjes peperkoek ter decoratie gebruiken voor een nog intensere smaak.
2. Cappuccino met chocolademelk en rum
Chocolade, rum en cappuccino, een combinatie als deze moet je een keer geprobeerd hebben.|
Wat heb je nodig voor 1 kopje?
- 100 milliliter melk
- 75 milliliter espresso
- 30 gram (pure) chocolade
- 1 eetlepel suiker (optioneel)
- 1 eetlepel rum
- Slagroom (optioneel)
Bereiding
- Verwarm de melk totdat deze luchtig wordt.
- Voeg eventueel wat suiker toe aan de melk voor een wat zoetere smaak.
- Voeg een eetlepel rum toe.
- Breek de chocolade in stukjes en leg er een aantal onder in de koffiekop.
- Zet een espresso en schenk deze in de koffiekop.
- Giet de melk nu over de koffie.
- Garneer de koffie daarna af met stukjes geschaafde chocolade en eventueel wat slagroom.
Tip: Ben je nou niet zo dol op cappuccino? Laat dan de melk weg en voeg alleen slagroom toe.
3. Kaneelkoffie
Kaneel is een specerij en wordt vooral veel gebruik in desserts. Maar wat dacht je van koffie? Daar komt de smaak ook volledig tot zijn recht.
Wat heb je nodig voor 1 kopje?
- 1 kop koffie
- 1 eetlepel kaneelsiroop
- Melk
- Kaneelsuiker (optioneel)
Bereiding
- Zet een kopje koffie.
- Verhit de melk en schuim deze op.
- Doe de kaneelsiroop in het koffiekopje.
- Voeg daarna de koffie en de kaneelsuiker hieraan toe.
- Tot slot voeg je wat melk en melkschuim toe.
- Ter decoratie kun je wat kaneelstokjes in de koffie zetten, zodat de smaak nog wat intenser wordt.
4. Winterse koffie
Een heerlijk kruidige koffie met een krokant bovenlaagje! Dit recept is speciaal voor 4 personen.
Wat heb je nodig voor 4 kopjes?
- 400 ml kraanwater
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 30 gram bruine basterdsuiker
- 250 ml verse slagroom
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- ½ theelepel gemalen kardemom
- 200 ml sterke koffie
- 32 stuks Oreo Joyfills
Bereiding
- Breng het water met de kruidnagels, basterdsuiker en het kaneelstokje aan de kook. Laat deze ingrediënten voor 10 min op het vuur staan
- Klop ondertussen de slagroom stijf met de fijne suiker en de kardemom. Schep eventueel over in een spuitzak.
- Verwijder vervolgens het kaneelstokje en de kruidnagels. Schenk het hete kruidenwater bij de hete espresso in de glaasjes. Als decoratie kun je slagroop op de koffie spuiten met daarin stukjes Oreo Joyfills
5. Caramel Mocha Latte
Een combinatie die vaak erg goed werkt is chocolade en caramel. Laten we nu net een koffie hebben met deze twee smaken.
Wat heb je nodig voor 1 kopje?
- 1 eetlepel chocolade siroop
- 1 eetlepel caramel siroop
- 1 eetlepel nstantkoffie
- Heet water
- Warme melk
- Slagroom
- Toffee
Bereiding
- Giet de chocolade siroop, caramel siroop en instantkoffie in een kopje of mok.
- Vul dit voor een kwart met het hete water en meng dit goed.
- Schenk hierna de warme melk erbij, maar let hierbij wel op dat je ruimt over houdt voor slagroom die erbovenop komt.
- Met wat stukje toffee en wat extra caramel siroop maak je de koffie helemaal af.
6. Spiced Kerstkoffie met likeur
Nog een koffievariant met een likeurtje! Deze combinatie werkt heel erg goed. We hebben nu een speciale kersteditie.
Wat heb je nodig voor 2 kopjes?
- 100 milliliter sterke koffie
- Grand Marnier
- 50 milliliter chocolade
- 125 milliliter slagroom
- Kaneel
- Bruine suiker
- Een vanillestokje, kaneelstokje en steranijs
Bereiding
- Zet ongeveer 100 ml sterke koffie. Dit is wel het lekkerste.
- Smelt daarna langzaam in een pan.
- Zet nog een pan op het fornuis en schenk de koffie hierin. Voeg het vanillestokje, het kaneelstokje en de steranijs toe. Laat dit even op het vuur staan, maar zorg ervoor dat het niet gaat koken.
- Als de chocolade gesmolten is voeg je hier de Grand Marnier aan toe. Hiervan is een klein scheutje genoeg voor de smaak, maar als je van meer houdt kun je voor lekker sterk gaan.
- Schenk het chocolade mengsel in twee glazen en voeg daarna de koffie toe (het vanillestokje, kaneelstokje en steranijs schenk je niet mee in het glas.)
- Klop de bruine suiker en de slagroom op in een kom. Schep de slagroom op de koffie en garneer met wat kaneel. Voor de garnering gebruik je wat kaneel, een kaneelstokje en eventueel mokkaboontjes of caramel siroop.
7. Creme Brulee Latte koffie
Ook zo’n fan van de Creme Brulee toetjes? Dan moet jij deze koffie zeker weten proeven. Het recept is erg eenvoudig te maken!
Wat heb je nodig voor 1 kopje?
- 1 espresso
- 2 eetlepels Creme Brulee sirooop (Monin)
- Warme gestoomde melk
- Bruine suiker
Bereiding
- Schenk 2 lepels met siroop in een glas.
- Giet hierbij de espresso en meng dit goed.
- Zorg dat de melk goed warm is en voeg dit al roerend toe bij het glas.
- Als topping kun je wat bruine suiker toevoegen en daarna heerlijk smullen!