Lifestyle

Is een plastic, papieren of katoenen tasje de beste optie tijdens het shoppen?

Is een plastic, papieren of katoenen tasje de beste optie tijdens het shoppen?

Duurazaamheid staat de laatste tijd centraal, zo ook bij het winkelen. Betalen voor plastic tasjes is de norm, en bij het krijgen van papieren tasjes zit soms ook een klein bedrag. Sommige mensen nemen hun eigen katoenen tasjes mee, maar hoe duurzaam zijn al deze tasjes eigenlijk?

Plastic tasjes

Sinds 2016 geldt in Nederland een verbod op gratis plastic tasjes. De regering heeft laten weten dat het aantal plastic tasjes zich ophoopt in het milieu en niet afbreekt, en wilde daarom het aantal platsic tasje terugdringen. Binnen twee jaar gingen we van gemiddeld 170 tasjes per persoon per jaar naar nog maar 35 tasjes. Dat is een daling van bijna 80 procent. Hoewel dat aantal plastci tasjes sindsdien weer iets is gestegen (47 tasjes per persoon per jaar in 2021), is dat nog steeds veel minder dan vóór het verbod.

Papieren tassen

Helemaal zonder tasjes kunnen we nog niet, want inmiddels sjouwen we met papieren tasjes en katoenen shoppers als alternatief. Papier is afbreekbaar en makkelijk te recyclen, en lijkt dus een duurzame optie. Lijkt, omdat een papieren tas veel meer materiaal nodig heeft om dezelfde draagkracht te hebben als een plastic tasje. Omdat het papier zo makkelijk breekt gooien we deze tassen na één keer gebruiken bij het oud papier, maar volgens de Consumentenbond zouden we deze tasjes gemiddeld acht keer moeten gebruiken om milieuvriendelijker te zijn dan de plastic tas. Om die reden hebben sommige winkels papieren tassen met een plastic laagje, maar dit betekent weer dat ze niet recyclebaar zijn en daardoor minder duurzaam.

Katoenen tas

Deze tas kan je tot in de eeuwigheid gebruiken, dus dit lijkt de oplossing voor het duurzaamheidsprobleem. Ook door de natuurlijke materialen lijkt dit de oplossing, maar schijn bedriegt. Voor het verbouwen van katoen is veel grond en water nodig, en er wordt ongeveer 8.000 liter water gebruikt voor de teelt van een kilo katoen. Een katoenen tasje weegt ergens tussen de 40 en 80 gram, wat neerkomt op 320 tot 640 liter water per tas. En dan praten we nog niet eens over het eventuele gebruik van pesticiden en chemicaliën bij het verven of bedrukken van zo'n tas, want er moet natuurlijk een logo op. Je zult een katoenen tas zo'n 75 keer moeten gebruiken om de milieu-impact net zo laag te krijgen als die van een plastic tas.

Conclusie

De beste keuze voor het milieu is om je eigen tas - het liefst van gerecyled materiaal - mee te nemen naar de winkel en die zo vaak mogelijk te gebruiken. Vergeet ook niet een taal kleinere zakjes of tasjes mee te nemen voor groente, fruit en broodjes, want supermarkten willen stoppen met het verstrekken van gratis tasjes hiervoor. Hiermee hopen ze jaarlijks zo'n 126 miljoen plastic zakjes en 10 miljoen papieren zakjes te besparen. Heb je geen tas mee? Koop dan eenmalig een shopper, deze gaan langer mee en hebben daardoor een minder grote impact op het mileu.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top