Witte bultjes op je huid kunnen erg vervelend zijn. Het zijn geen puistjes en het zijn ook geen mee-eters, dus hoe behandel je ze dan? Witte bultjes op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben. We noemen een aantal veel voorkomende oorzaken zodat jij weet hoe je van de witte bultjes afkomt.
Een milia, ook wel een gerstenkorrel genoemd, is een ophoping van talg op je huid. Het zijn kleine cysten onder je huid die eruit zien als witte bultjes. Ze komen het meeste voor op de ogen en op het voorhoofd. Maar ze kunnen overal op je gezicht ontstaan, ook op je nek en borst. Milia kunnen veroorzaakt worden door producten die de poriën verstoppen, maar ze kunnen ook op natuurlijke wijze vormen. Een milia kan verwijderd worden door middel van exfoliatie. Werkt dit niet? Dan kun je de milia laten verwijderen door een dermatoloog.
Een cyste is een iets vervelendere bult dan een milia. Een cyste is een bult die vol zit met afvalstoffen van je huid. Denk aan dode huidcellen en talg. Cystes kunnen overal op je lichaam ontstaan. Een cyste ziet er aan de buitenkant uit als normale huid, maar dit is het niet. Een cyste kan veroorzaakt worden door huidirritatie, of kan ontstaan zonder specifieke reden. Een cyste kun je het beste door een professional laten verwijderen. Als je deze te lang laat zitten kan de cyste namelijk geïnfecteerd raken.
Witte bultjes kunnen ook een resultaat zijn van verstopte poriën. Dit gebeurt wanneer je poriën de dode huidcellen en talg niet meer kunnen afvoeren. De gevolgen hiervan zijn witte bultjes, mee-eters en puistjes. Verstopte poriën kunnen veroorzaakt worden door hormonen of simpelweg door je genen. Skincare producten kunnen de kans op verstopte poriën ook vergroten. Om dit tegen te gaan kun je producten gebruiken die salicylzuur bevatten. Exfolieer daarnaast ook regelmatig je gezicht om je poriën grondig te reinigen.
Eczeem is de meest voorkomende chronische huidaandoening die zorgt voor schade aan de huidbarrière. Eczeem kan ook zorgen voor uitslag die samengaat met de droge huid. Het is een chronische aandoening, dus er volledig van afkomen kan helaas niet. De manier om eczeem te behandelen is dus door de huidirritatie te kalmeren en de uitslag te verminderen. Stress speelt een grote rol bij eczeem. Grote hoeveelheden stress kan eczeem verergeren. Daarom kun je het beste een fijne manier vinden om met stress om te gaan om je eczeem in bedwang te houden.
Vitiligo is een huidaandoening waarbij je huid zijn pigment verliest. Dit komt doordat je imuunsysteem je gezonde cellen aanvalt die je huid zijn pigment geven. Hierdoor kun je witte plekjes op je huid krijgen die je misschien eerst zou interpreteren als andere huidproblemen. Vilitigo is genetisch, maar er zijn een aantal triggers, waaronder verbranden door de zon. Hierdoor kan vilitigo erger worden. Je huid altijd goed insmeren met zonnebrand is daarom essentieel. Verder zijn er ook verschillende behandelingen die je kunt laten doen om vilitgo te verminderen, waaronder fototherapie.