De zomerperiode is voorbij en de herfst is begonnen. Het wordt weer sneller donker, blaadjes vallen van de boom en de winterjas kan binnenkort weer uit de kast getrokken worden. Sommige mensen komen juist tot rust in dit seizoen, maar niet iedereen wordt vrolijk van deze sombere periode.
Rond deze tijd ga je je wat meer neerslachtig voelen. Veel mensen hebben hier last van tijdens de winterperiode, dit noem je dan ook een winterdip of winterdepressie. Ui statistieken van 133 zelfmoordpreventie blijkt dat jaarlijk 500.000 mensen kampen met een winterdepressie. Dit is seizoensgebonden, en komt onder andere door het tekort aan vitamine D.
De somberheid neemt toe, en je voelt je vaak erg moe, eet te veel en slaapt door de dag heen. Vooral vrouwen hebben een grote gevoeligheid voor een seizoensgebonden depressie. Het wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan licht, en hiermee vitamine D. De dagen worden korter en de lichtsterkte neemt af. Hierdoor raak je sneller vermoeid, sneller geprikkeld en kun je een slechtere concentratie hebben.
Er zijn een paar tips die we je kunnen aanraden om de winterdip te verminderen:
Veel mensen hebben moeite met wakker worden wanneer het nog donker is buiten. Dat is best logisch: je hersenen associëren weinig licht met de nacht, waardoor je brein je moe probeert te houden om door te kunnen slapen. Er bestaan lampen die die zonsopgang en -ondergang na kunnen bootsen in de slaapkamer. Deze lamp wordt steeds een beetje feller, zodat je hersenen zich kunnen voorbereiden op het wakker worden, al voor de zon opgekomen is. Dit werkt als een vorm van lichttherapie, en helpt je dus beter wakker te worden, om een beter begin van je dag te maken.
Het is verstandig om de fiets te pakken. Frisse lucht is belangrijk voor je hersenen om alerter te zijn, en hiernaast is het goed voor je lichaam om in beweging te blijven. Sporten an sich helpt al: je maakt het gelukshormoon endorfine aan, waardoor je minder last zult krijgen van een winterdip.
De koudere maanden kunnen veel somberheid met zich meebrengen, waarbij je minder zinhebt om leuke dingen te doen. Probeer tóch iets leuks te plannen eens in de zoveel tijd, dan heb je iedere keer iets om naar uit te kijken en kun je energie halen uit het plezier van die activiteit.
In verhouding zit er in de vroege ochtend meer 'blauw' in het lucht. Dit blauwe licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waarbij je sneller en beter wakker wordt. Datzelfde blauwe licht is niet verstandig voor het slapengaan: het wordt onder andere verspreid door schermen zoals mobiele telefoon, televisies en laptops. Dit zorgt ervoor dat ook in dit geval er minder melatonine aangemaakt wordt, waardoor je minder goed in slaap valt.