Wegdommelen in een andere wereld, meegenieten van de overwinningen van het hoofdpersonage en wegzwijmelen bij de romantische verhalen. Je hoeft de echte boekenwormen niet te vertellen hoe leuk lezen is. Maar wat blijkt: lezen is niet alleen leuk, het brengt ook nog eens veel positieve effecten met zich mee.
Tijdens het lezen worden er veel hersendelen geprikkeld. Er zijn namelijk veel hersenfuncties nodig: de taal, de waarneming, de aandacht, het vermogen om tussen hoofd- en bijzaken te selecteren, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen. Door veel te lezen train je deze functies steeds weer en worden ze alsmaar beter en beter.
Boeken en verhalen kennen een brede diversiteit qua inhoud en vorm. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid van lezers, die daardoor vervolgens op onderzoek uit gaan en weer nieuwe dingen leren. Dit heeft een positieve invloed op zowel de ontwikkeling als de persoonlijke groei.
Tijdens het lezen train je jouw hersenen om een mentaal beeld te vormen in je hoofd. Je prikkelt je verbeelding en je vult als het ware de beeldenbibliotheek in je hoofd.
Heb jij last van een verminderde spanningsboog? Door jezelf ertoe te zetten om geconcentreerd te lezen, train je je hersenen om te schakelen tussen meer en minder geconcentreerd lezen. Dit zorgt op den duur voor een betere concentratie. In een wereld waar heel veel mensen een lage spanningsboog hebben (onder andere door het mobiele telefoon gebruik), is dit hoognodig.
Het (aandachtig) lezen van zwaardere literatuur zorgt ervoor dat je beter wordt in het inschatten van de emoties van andere mensen. Hierdoor gaan zowel jouw sociale vaardigheden als jouw empathisch vermogen erop vooruit.
Net zoals in het echte leven, krijgen de personages in de verhalen te maken met veel dilemma’s en keuzes. Mocht jij ooit in een soortgelijke situatie terechtkomen, dan zijn het waardevolle lessen om te lezen over de consequenties van deze dillema’s en keuzes.
Het maakt niet uit wat voor soort boek je leest, elk boek staat vol met kennis en inzichten. Hier leer je, zowel bewust als onbewust, erg veel van. Zo ontwikkel je je taalvaardigheid, wordt je woordenschat verbreedt en je krijgt meer inzichten in normen, gebruiken en regels van verschillende culturen en doelgroepen.
Uit onderzoek is gebleken dat de gevergde concentratie bij het lezen ervoor zorgt dat je hartslag en spanning in je spieren afneemt. Door jezelf als het ware voor even te 'verhuizen' naar een andere wereld, vermindert jouw stress. Lezen blijkt zelfs beter te werken tegen stress dan bijvoorbeeld een rondje wandelen. Een bijkomend voordeel: lezen zorgt hierdoor ook voor een betere nachtrust.
Door te lezen train je je geheugen. De hersencapaciteit van mensen, die gedurende hun hele leven veel lezen, blijft langer goed dan bij mensen die hun hersenen meer passief gebruiken. Op deze manier verkleint lezen zelfs de kans op dementie.
Het lezen van fictie opent als het ware jouw brein voor nieuwe ideeën en zienswijzen. Hierdoor word je niet alleen toleranter en sta jij meer open voor andere ideeën, ook ga je hierdoor beter om met onzekerheden en onverwachte situaties.