Gezichtsverzorging

Waarom krijg je donkere kringen onder je ogen?

Waarom krijg je donkere kringen onder je ogen?

Herken jij dit? Je wordt wakker en je hebt enorme donkere kringen onder je ogen. Je ziet eruit alsof je dagen niet hebt geslapen. Maar hoe ontstaan deze kringen? Het ontstaat door slapeloze nachten tot door genetische problemen. En is het eigenlijk te behandelen?

Donkere kringen

Donkere kringen zijn eigenlijk het zichtbare effect van bloedvaatjes die donkerder worden wanneer je lichaam niet genoeg vocht of zuurstof krijgt. De huid onder de ogen is erg dun, doordat het geen vetweefsel bevat. Het is dus niet heel er gek dat de ogen als eerst worden aangetast. Onder je ogen zitten met name bloedvaten en lymfeklieren. Zodra je lichaam niet genoeg zuurstof of vocht krijgt,stroomt het bloed langzamer en krijgt het een donkere kleur. Deze bloedvaten vallen extra op door de fijne en bijna doorzichtige huid onder je ogen. Het verschilt per huidtype of de schaduwen vooral bruinachtig of blauwachtig zijn. In sommige families is het zelfs zo dat de kringen onder je ogen genetisch bepaald zijn. De dunne huid onder je ogen kan dus erfelijk zijn. Zo zit dat dus!

Oorzaken

Maar wat veroorzaakt nou eigenlijk die kringen? Dit verschilt echt per persoon. Ze verschijnen met name als je te weinig slaap hebt gehad, maar er zijn ook nog genoeg andere oorzaken. Met name bij de volgende groepen mensen komen donkere kringen voor:

  • Mensen met een donkere huidskleur zijn meer vatbaar voor hyperpigmentatie. Dit leidt tot vlakke donkere plekken op je huid. 
  • Oudere mensen hebben een dunnere huid, waardoor ze meer vatbaar zijn. 
  • Mensen met een medische aandoening als schildklierproblemen, zijn meer vatbaar. 

Overige oorzaken

  1. Levensstijl: Onze levensstijl is een van de grootste oorzaken voor de donkere plekken. Te veel drinken en roken zorgt voor minder zuurstof in je bloed en daardoor kunnen er kringen onstaan onder je ogen.

  2. Dieet: Zodra je ongezond eet, heb je vaak een te kort aan vitaminen en mineralen. Een te kort aan vitamine C en zink zorgen voor donkere kringen. Ook ijzergebreksanemie kan een boosdoener zijn.

  3. Medische redenen: Donkere kringen hebben soms ook een medische oorzaak. Ze ontstaan soms door bloedarmoede, schildklierproblemen of eczeem in het gezicht.

  4. Allergieën: Heb jij last van hooikoorts? Het wrijven in je ogen kan irritatie veroorzaken. De kans op donkere kringen wordt zo een stuk groter.

  5. Schermen: Lang achter je scherm van de computer zitten is erg belastend. Het kan de bloedvaten rondom je ogen vergroten.

  6. Stress of angst: Heb jij veel stress, angst of een bepaalde bezorgdheid? Dit kunnen ook oorzaken zijn.

  7. Vermoeidheid: Te weinig slaap zorgt voor een doffe en bleke huid. Donkere weefsels en bloedvaten worden zichtbaar. Vocht onder je ogen hoop dan op. Schaduwen van opgezwollen ogen lijken op donkere kringen. Daarnaast zorgt te veel slapen juist ook voor kringen.

  8. Veroudering: Hoe ouder je wordt, hoe dunner je huid wordt en hoe meer kans er is op donkere kringen.

  9. Uitdroging: Drinken en nog meer drinken! Zodra je te weinig drinkt, kan de huid rondom je ogen dof worden.

  10. Genetica: Zodra iemand uit jouw familie donkere kringen heeft, is de kans groot dat jij ook deze kringen krijgt.

Wat te doen?

  • Slaap vooral langer en beter
  • Drink veel water
  • Verminder cafeïne
  • Lichaamsbeweging is belangrijk
  • Draag een zonnebril op zonnige dagen
  • Stop met roken 
  • Werk aan het verminderen van stress
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top