Health

Heb je voedingssupplementen écht nodig?

Heb je voedingssupplementen écht nodig?

Slaap je slecht, heb je weinig energie of voel je je even minder dan normaal, grijp je al snel naar voedingssupplementen. Maar in hoeverre zijn die nodig?

Vitamines

Vitamines zijn essentieel en vaak zelfs onmisbaar in het lichaam van de mens. Je lichaam maakt ze zelf aan, zoals vitamine A, D en K, of haalt het uit eten. Als je lijf het niet genoeg aanmaakt of je krijgt het te weinig binnen, spreken we van een tekort, en daar komen supplementen aan te pas. Steeds meer mensen slikken vitamines bij, en voor elke situatie, klein of groot, is een supplement beschikbaar. De supplementen worden vaak geprezen voor hun krachtige werking, terwijl we zelf al veel van deze stoffen aanmaken door voeding of het natuurlijke proces in ons lichaam. Daarom luidt de vraag: zijn voedingssupplementen wel écht nodig?

Voedingssupplementen noodzakelijk?

Maar zijn die pillen vol vitamnines en andere stofjes eigenlijk wel nodig? Om maar even direct te zijn: nee. De supplementen zijn bedoeld als aanvulling op je normale dagelijkse dieet, maar de meeste mensen hebben geen extra vitamines of andere stofjes nodig. Als je een gezond en gevarieerd eetpatroon aanhoudt krijg je het grootste deel van de vitamines en mineralen al binnen. Er is daarom geen reden om nóg meer vitaminen in te nemen dan de aangeraden hoeveelheid, en door sommige vitamines kun je zelfs gezondheidsrisico's oplopen, zoals bij fosfor, bètacaroteen en mangaan. Je hoeft dus niet naar een multivitamine te zoeken in de drogisterij of een speciaalzaak, maar kijk eerst naar je eetpatroon en haal aanvullende vitamines bij de supermarkt, weekmarkt of groenteboer.

Uitzonderingen

Dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking geen aanvullende voedingssupplementen nodig heeft, betekent niet dat niemand ze binnen moet krijgen. Zo is vitamine D bijslikken belangrijk voor zwangere vrouwen, mensen met een zwakker immuunsysteem en mensen met een donkerdere huidskleur. Zwangere vrouwen kunnen ook meer gebruiken van de stof foliumzuur en vitamine B11, omdat deze stoffen erg snel tekort schieten in zo'n situatie. Verder kunnen jonge kinderen en ouderen ook wel wat extra's gebruiken, maar doe dit altijd in overleg met een arts.

Wanneer innemen?

Wil je nu tóch extra supplementen bijnemen? Dan zijn er een paar tijden wanneer je deze het beste in kunt nemen. Vitamine A, D, E en K kun je het beste tijdens of na een maaltijd slikken, dan worden ze beter opgenomen in combinatie met het vet dat in je maaltijd zit. Vitamine C kun je beter tijdens de maaltijd slikken, omdat het de opname van ijzer zal verbeteren.

 

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top