Je ligt al even te dobberen in de zee, hebt je ingesteld op een heerlijke zonnige dag op het water en opeens slaat het toe: je wordt misselijk en hebt het gevoel geen kant op te kunnen. Of je nou in de vakantie op een zeilboot gaat eilandhoppen, een dagje een bootje huurt of meevaart met een vissersboot, er is altijd een ongelukkig moment dat je ziek of misselijk wordt. Hoe ervaren je ook bent. Het is vervelend en het voelt alsof het pas overgaat wanneer je van de boot af bent. Dit is wat je doet als je zeeziek bent.
Lees ook: Binnenkort reizen? Zo kun je jouw reis onvergetelijk maken
Zeeziekte is een vorm van reisziekte, dat ontstaat op het moment dat je evenwichtsorgaan verstoord raakt. Dit is het orgaan dat informatie stuurt naar de hersenen. Als dit verschilt van de informatie die je zintuigen naar je hersenen sturen, krijg je last van reisziekte. Je hebt er sneller last van wanneer je gevoeliger bent voor beweging. Wanneer je zeeziek bent, ben je misselijk, voel je je slap, heeft je gezicht minder kleur, ben je duizelig, heb je een licht gevoel in je hoofd en gebeurt het vervelendste symptoom: overgeven. Vaak gaan deze klachten weg op het moment dat je niet meer beweegt en van de boot afstapt, maar daar is natuurlijk niet altijd de mogelijkheid voor.
Wanneer je nog geen idee hebt of je last hebt van zeeziekte of dit juist wel weet, is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo voorkom je dat je tripje straks verstoord wordt door die akelige misselijkheid:
Als de misselijkheid toch toeslaat, doe dan het volgende:
Hopelijk heb je iets aan deze tips. Haal diep adem, zorg goed voor jezelf en weet dat je niet de enige bent die het overkomt. Hoe vervelend het ook is, vertrouw erop dat het uiteindelijk over gaat.