Heb jij plotseling erge jeuk of een branderig gevoel tussen je benen? Dan kan dat wel eens een vaginale schimmelinfectie zijn. Hoe herken je het, en wat kun je eraan doen?
Drie op de vier vrouwen krijgt eens in haar leven te maken met een vaginale schimmelinfectie. Daar is niet mis mee, en het kan iedere vrouw overkomen. Je vagina bevat schimmels en bacteriën die samen in evenwicht leven, en als die uit balans raken kan er een infectie ontstaan. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben, en de meest voorkomende hebben we op een rijtje gezet:
Als je weet wat de symptomen van een schimmelinfectie zijn, kun je sneller en beter ingrijpen als je er eentje hebt. De meest voornaamste symptomen zijn jeuk in en rondom de vagina, een branderig gevoel op die plekken en een geurloze, witte afscheiding. Herken je dit? Dan zou jij te maken kunnen hebben met een infectie. Twijfel je nog of het echt zo'n infectie is? Je kunt online een symptomenchecker doen om zeker van je zaak te zijn.
Om een schimmelinfectie te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je weerstand goed op peil blijft. Dat betekent dat je het beste gevarieerd kunt eten, genoeg kan bewegen en goed moet slapen. Was je vagina ook echt niet met zeep: het lichaamsdeel kan zichzelf prima schoonhouden en heeft soms alleen een klein beetje lauw water nodig. Heb je al eens last gehad van een vaginale infectie, maar had het schoonhouden van de vagina daar niets mee te maken? Dan kan het zijn dat het lag aan hormonlae schommelingen die je krijgt door je menstruatiecyclus, een zwangerschap of de overgang. Ook het gebruik van sommige medicijnen en het hebben van diabetes kan een rol spelen. In deze gevallen kun je moeilijk een infectie voorkomen, maar is het verstandig een arts te raadplegen voor hulp.
Kon je het niet voorkomen? Vergeet niet dat zo'n infectie niet gevaarlijk is. Het is misschien een vervelend gevoel, maar met de juiste behandelingen ben je er zo weer vanaf. Er zijn namelijk genoeg manieren om het probleem te verhelpen, zoals het gebruik van een crème voor uitwendig gebruik, of een capsule voor inwendig gebruik. Bespreek de opties met een huisarts, apotheek of drogist, en raadpleeg hulp wanneer nodig.