Health

⁠Alles wat je wil weten over matcha

⁠Alles wat je wil weten over matcha

In Japan en China drinken ze dit drankje al eeuwenlang, maar sinds een paar jaar is het pas hier populair. We hebben het over: matcha! Maar wat is het precies en hoe maak je het? Dit is alles wat je moet weten over dit groene goedje.

Alles wat je wil weten over matcha

Matcha is groene poeder gemaakt van gestoomde en gedroogde theebladeren. Het wordt opgelost in heet water en mensen drinken het vaak als thee. Chinezen hebben het maken van deze thee ontdekt. Japanners hebben het juist meegenomen naar hun eigen land en zijn het daar volop gaan drinken. Het maken van de poeder is een heel traditioneel proces. Vlak voor de oogst worden de theeplanten in de schaduw gezet, door er matten en zeilen over te hangen. Bladeren maken zo meer bladgroen aan en daardoor krijgen ze later de specifieke groene kleur en de gezonde aminozuren. De blaadjes worden met de hand geplukt en vervolgens gestoomd. Daarna worden ze buiten of binnen gedroogd. Nerven en steeltjes worden verwijderd en met een granieten molensteen worden de bladeren vermalen tot poeder.

 

Dit kan het kosten

Wist je dat matcha een relatief duur goedje is? Zo zijn de bovenste blaadjes vaak degene met de beste kwaliteit en een zoete en diepe smaak. Tuurlijk bestaat er grote prijs- en kwaliteit verschillen. Verschil in smaak kun je dan ook zeker proeven. De beste matcha kost maar liefst 50 dollar per kopje en kun je krijgen in een chique bar in Beverly Hills. Oepsie!

 

Pluspunten

De poeder is dan misschien wat prijzig, maar het heeft wel zijn pluspunten. Zo bevat het veel vitamines, mineralen en aminozuren. Ook de antioxidanten vliegen je om de oren. Deze beschermen je hart en bloedvaten, geven je immuunsysteem een boost en oh ja verlagen je cholesterol. Bij matcha is het zo dat je alles binnenkrijgt en niet alleen de smaak zoals bij theezakjes. Je profiteert dus extra goed van de voordelen.

 

Dit kun je er allemaal mee

Naast thee, kun je dit groene goedje ook nog voor andere dingen gebruiken. Wat denk je van matcha latte met amandelmel of een margarita? Daarnaast kun je het ook nog gebruiken in gebak of desserts als ijs. Je hebt ook nog matchazout en die kun je gebruiken voor een eitje of bij een salade. Wil je het makkelijk doen? Schep dan gewoon wat poeder in een kopje warm water of melk en laat het oplossen. Genoeg mogelijkheden dus!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top