Health

Hoe is het om een spiraal te hebben?

Hoe is het om een spiraal te hebben?

Heb jij je altijd al eens afgevraagd hoe het is om een spiraal te hebben? En vooral welke er allemaal zijn? Wij gaan je dit uitgebreid vertellen. Alle voor-en nadelen op een rijtje. Lees gauw verder.

Spiraal

Een spiraal lijkt eigenlijk op een soort ankertje en deze wordt door een arts of verpleegkundige geplaatst in de baarmoeder. Er zijn twee verschillende soorten, namelijk de hormoonspiraal en de koperspiraal. Maar wat zijn precies de verschillen? De hormoonspiraal bevat progestageen en dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. Er komen hierbij minder hormonen vrij in je bloed dan bij andere anticonceptiemethoden. Dit type anticonceptie blijft 5 tot 8 jaar werkzaam, maar is afhankelijk van het type en het doel van het gebruik.

De koper variant bevat helemaal geen hormonen en deze is dus perfect als je geen hormonen wil of mag. Dit type variant biedt 5 tot 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Zo is het om te hebben

Deze anticonceptie doet jarenlang zijn werk en daardoor hoef je er niet dagelijks aan te denken. Let er wel op dat je ongesteldheid kan veranderen of zelfs wegblijven. Je hebt hier verder geen invloed op. Er bestaan allerlei verschillende types spiralen. Zo valt onder de hormoonspiraal: kyleena en mirena. Onder de koper variant vallen onder andere: flexi-t koperspiralen, hoefijzervormige spiralen, t-vormige en de gynefix spiraal. Je kan deze anticonceptie niet zelf plaatsen of verwijderen. Dit is een snelle ingreep door een arts, verloskundige of gyneacoloog. Aan de spiraal zitten twee draadjes en deze hangen uit de baarmoederhals. Hier merk je verder niks van tijdens vrijen. Deze zitten er zodat hij uiteindelijk makkelijk verwijderd kan worden.

Verschil tussen Kyleena en Mirena 

Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena (of Levosert) en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte en de hoeveelheid hormonen. Kyleena is kleiner dan de andere spiralen en geeft minder hormonen af. De Mirena en Levosert blijven 6 jaar zitten en de Kyleena 5 jaar. De bijwerkingen van hormoonspiralen zijn dat je minder kunt menstrueren en zelfs 30% helemaal niet meer. Sommigen ehbben tussentijds bloedverlies (spotting). Andere bijwerkingen kunnen zijn hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, stemmingswisselingen of verminderd libido. De kosten van een Mirena of Kyleena zijn ongeveer 150 euro en die van Levosert 147 euro.

Verschil tussen de koperspiralen

Het meest populaire koperspiraal is de T-safe en deze is 36 mm. Deze is geschikt voor vrouwen die nog geen bevallign hebben gehad. Zo bestaat er ook nog een Multisafe-short en deze is gemaakt voor vrouwen met een baarmoeder kleiner dan 6 cm. Vaak wordt deze geadviseerd bij jonge vrouwen tussen de 13 en 14 jaar. De Multi-Safe is de grotere zus van de Short variant. Deze is geschikt voor vrouwen die al een bevalling hebben gehad. Zo zijn de Flexi-T varianten nog een stukje kleiner. Vaak wordt deze ook aangeraden bij jonge vrouwen. Je hebt ook nog een grotere variant en deze is vaak voor vrouwen die al een bevalling hebben gehad.

Wij raden je aan om voor meer advies langs de huisarts. Deze kan jou alle informatie geven en kijken welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top