Fashion

Vogue door de jaren heen

Als je zegt ‘modebijbel’, zeg je ‘Vogue’. Iedere maand spotten we al de interessantste covers en mooiste editorials uit het meest invloedrijke modeblad du monde. Hoog tijd om eens wat uitgebreider in te gaan op de wonderlijke modebubbel die Vogue heet.

Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar de eerste Vogue verschijnt al in het jaar 1892. Oprichter Arthur Baldwin Turnure wil met Vogue vooral een -toen nog wekelijks- blad maken voor de elite uit New York. Mode is dan absoluut niet een thema van belang; Turnure ziet veel liever items over mannensporten in zijn blad. Er verschijnen zelfs nogal snobistische artikelen in met titels als 'Een woord over het behandelen van bedienden'. Als hij eens wist tot wat voor een modisch empirium zijn toenmalige blaadje inmiddels is uitgegroeid…

nieuwste en oudste vogue cover collage

De oudste en de meest recente (juni 2011) cover van de Amerikaanse Vogue. Zoek de verschillen!

Na Turnure's overlijden in 1909 neemt Condé Montrose Nast het roer over. En met succes, want de oplagen blijven maar stijgen en hij brengt het magazine naar Engeland, Spanje en Frankrijk. Ook begrijpt hij dan al het belang van grote adverteerders. Tijdens de Grote Depressie in de jaren '30 en de Tweede Wereldoorlog is er natuurlijk geen behoefte aan glitter and glamour. De verkoop raakt daardoor in een enorme dip. Vanaf de jaren '60 krabbelt Vogue er weer bovenop, met Diana Vreeland als leading lady.

In de twee decennia die daarop volgen zorgt Grace Mirabella voor een flinke metamorfose van het blad. Maar het is toch Anna Wintour, die tot op de dag van vandaag onlosmakelijk verbonden is met het modeblad. IJzeren Anna heeft het al sinds 1988 voor het zeggen op dé redactie, samen met haar creatieve rechterhand Grace Coddington. Zowel Grace als Anna werken voor hun big job bij de Amerikaanse Vogue al bij de Britse editie van het blad.

anna wintour door de jaren heen collage

Anna Wintour door de jaren heen. Zou iemand ooit haar voorhoofd van dichtbij hebben gezien?

Net als haar voorgangers zorgt Anna Wintour voor een grote 'schoonmaak' bij Vogue US. Ze verandert de stijl van de covers en Anna introduceert minder bekende modellen in het blad. Nog zoiets gewaagds in die tijd: ze combineert met het grootste gemak low met high fashion. Zo draagt het model op Anna's eerste cover een paar goedkope jeans met een Lacroix T-shirt ter waarde van 10.000 dollar. Ook krijgen fotografen, visagisten en haarstylisten net als de modellen credits in het blad. Anna doet zoals zij het wil en she's there to stay.

Dat de Brits-Amerikaanse Anna Wintour tegenwoordig een mode-icoon van formaat hoeven we je niet uit te leggen. Haar macht in de modewereld is niet te evenaren; ze maakt of breekt een designer zonder met haar ogen te knipperen. Af en toe hebben we het idee dat ze ie-der persoon van belang kent. Dankzij Anna moeten topmodellen de Vogue covers delen met actrices, atletes, muzikanten en zelfs presidentsvrouwen. De lucky ladies die op de eerste pagina schitteren zijn zowel powervrouwen die het al helemaal gemaakt hebben (we noemen een Oprah) tot internationale sterren in de dop. Toch hebben ze één ding gemeen: ze zien het binnenhalen van een Vogue cover allemaal als een heule, heule grote eer. En terecht! Want als je vriendjes met Anna bent, zit je goed. Fashion-wise in ieder geval.

leading ladies op vogue us covers collage

Leading ladies op de cover: Oprah, Lady Gaga, Madonna en Michelle Obama.

De Amerikaanse Vogue heeft de reputatie van het grootste en belangrijkste modeblad ever. Maar laten we vooral niet de andere internationale edities vergeten! In totaal zijn het maar liefst achttien. Van de avant-gardistische Vogue Italia en de edgy Britse editie, tot de stoere Vogue Paris de relatief jonge Turkse Vogue. Het zijn allemaal tijdschriften die zoveel met elkaar te maken hebben, maar tegelijkertijd ook weer zo anders zijn. Daarnaast kunnen de jongere fashion lovers terecht bij Teen Vogue. Men's Vogue hield het (helaas?) niet vol tussen al het tijdschriftgeweld en verdween in 2008 uit de schappen.

Een blad dat zo'n big deal is, blijft natuurlijk niet onopgemerkt. Dit uit zich zowel op positieve als iets eh... minder positieve vormen. Filmmaker R.J. Cutler is zo gefascineerd door Anna Wintour en 'haar' blad, dat hij er zijn documentaire The September Issue aan wijdt. In The Devil Wears Prada wordt Anna juist op meesterlijke wijze door Meryl Streep als überbitch neergezet. Kritiek op beelden uit het blad is er ook. In 2008 verschijnt basketballer LeBron James met Gisele Bündchen op cover. Het is dan de eerste keer dat een donkere man op de cover van de Amerikaanse Vogue verschijnt. Dat het plaatje wel erg veel weg heeft van een filmposter met een brullende King Kong erop, wordt op z'n zachtst gezegd niet door iedereen gewaardeerd.

vogue lebron james gisele bündchen cover

De omstreden Vogue cover naast de poster met King Kong. Aanstellerij of discriminatie?

Maar back to the positive. Vogue blijft na al die jaren een modeblad dat er toe doet. Wat zeggen we, hét modeblad dat er toe doet. Het maakt ons dan ook extra blij als we een Dutch beauty in een Vogue spotten of zelfs op de cover ervan zien poseren. Net als zo'n beetje iedere fashion designer zijn de verschillende Vogue-redacties helemaal weg van 'onze meiden'. Lara Stone, Mirte Maas, Doutzen Kroes, Iekeliene Stange, Patricia van der Vliet, Rianne Haken, Daphne Groeneveld, and so on. Ze hebben allemaal de eer als eens of meerdere keren gehad.

Vogue is een blad dat al bijna 120 jaar bestaat. En we weten zeker dat het de komende 120 jaar nog zal blijven bestaan, digitaal of gewoon op papier. Met hopelijk nog veel meer modemoois, inspirerende mensen, taboe-doorbrekende shoots (remember de transseksuele Lea T. in Vogue Paris?) en Hollands talent.

nederlandse modellen in en op de Vogue collage

Nederlands trots in en op de Vogue: Iekeliene, Daphne, Patricia, Rianne en Lara.

Ben jij ook fan van Vogue?

(Tekst: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top