Voor iedere outfit een bijpassende tas, het is de droom van menig fashionista. We hebben dan ook genoeg soorten om uit te kiezen: van de handige shoulder bag tot de stoere rugzak. Wij vertellen je deze keer alles over het kleinste exemplaar dat je met je mee kunt dragen: de clutch.
De clutch heeft zijn naam te danken aan het Engelse werkwoord voor 'beetpakken' of 'aanklampen': to clutch. De meeste exmplaren moeten dan ook continu in de hand worden gedragen, om ze maar niet kwijt te raken. Daarnaast zijn er veel clutches met een koord of ketting, zodat je 'm ook om de pols of over de schouder kunt dragen.
In het dagelijks leven wordt de clutch misschien niet zo veel gedragen, maar met feestjes, openingen en premières verschijnt 'ie plots aan de hand van menig dame. Deze doorgaans kleine handtas is namelijk vooral bedoeld om de hoognodige dingen in mee te nemen - denk: pinpas, telefoon, sleutels - en om mee te pronken. Omdat de clutches voor dit seizoen flink in formaat zijn toegenomen, zien we de clutches wel steeds vaker terug in het alledaagse straatbeeld. In deze exemplaren kun je tenminste ook een agenda, iPad of notitieboekje kwijt.
De streetstyle fotografen van Stockholm Streetstyle en Jak & Jil zijn net als wij dol op de clutch.
Het gebruik van de clutch gaat zó ver terug, dat het moeilijk - of zelfs onmogelijk - te zeggen is wie verantwoordelijk is voor het eerste exemplaar. De eerste tassen worden al in het tijdperk van Babylonië, dus eeuwen voor het jaar 0, gebruikt voor religieuze ceremonies. Alweer veel later krijgt men door dat de kleine tas erg handig is voor het ronddragen van geld en andere waardevolle kleinigheden. De male purse bestaat dan ook al, want op Egyptische hierogliefen is te zien dat meer mannen dan vrouwen kleine tasjes aan een riem om hun heupen dragen.
In het begin van de 18e eeuw dragen de welgestelde dames hun zakdoek en make-upjes in handtassen die veel weg hebben van de moderne clutch purse. Deze handtassen waren rijkelijk versierd met dure stoffen en schitterende kralen. Dest te ingewikkelder het geheel in elkaar zat, des te beter. Hoe vreemd het ook lijkt, maakt de clutch na een dip in de 19e eeuw een comeback tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een handtas populair in tijden van oorlog? Ja, want door tekorten aan materialen als leer was de kleine clutch nog redelijk eenvoudig te produceren en dus gewild onder vrouwen.
Een Egyptische hieroglief waarop een handtas is afgebeeld (links), tasjes uit de 17e eeuw (rechtsboven) en een Franse bruidsbuidel van kralen uit de 18e eeuw.
Zoals dat gaat met zo'n beetje ieder mode-item, raakt ook de clutch - ondanks de populariteit van 'Carrie clutches' in de SATC periode - weer een tijd in de vergetelheid. De moderne vrouw heeft behoefte aan praktische en geëmancipeerde mode-uitingen en daar behoort de clutch een lange tijd niet toe. Tot een een seizoen of twee geleden. Clutches verschijnen steeds meer op de catwalk en dus ook aan de handen van hipkippen in grote modesteden. Ze zijn er van mini tot maxi, van clean tot over the top versierd en van supervrouwelijk tot edgy.
Clutches uit de s/s 2011 collecties van Viktor & Rolf, Louis Vuitton, Alexander Wang, Burberry, Alexander McQueen en Dries van Noten.
Ondanks het brede aanbod blijven de clutches tijdens premièrefeestjes en op rode lopers vaak nog ietwat braaf. De ietwat kitcherige clutches van Judith Leiber zorgen gelukkig voor wat afwisseling.Vooral bling-liefhebsters Katy Perry en Jennifer Lopez worden regelmatig met een Leiber handtasje gespot.
Katy Perry en Jennifer Lopez met Judith Leiber clutches.
Zin gekregen om clutches te shoppen? Wij vonden bij online shopping portal Shopscene deze twee mooie exemplaren.
Links: paars-bruine clutch van GF Ferré (€160,-) en rechts: zilveren clutch van Killah (€69,-)
Bevat jouw tassencollectie ook één of meerdere clutches?
(Door: Joyce)