We moeten toegeven dat de sok niet bovenaan ons lijstje met meest fashionable items staat. Maar tegenwoordig mag 'ie weer worden gezien! Een goede reden om eens naar de oorsprong van dit ondergewaardeerde kledingstuk te kijken.
Met name tijdens het afgelopen winterseizoen was er iets opvallends aan de voeten van fashion week bezoekers te spotten. Veel van deze hipkippen droegen namelijk sokken in hun beeldige, open schoeisel! Ook op de fall-winter 2011 catwalks schaamden de modellen zich niet voor de sokken aan hun voeten. Met name de enkelsok zagen we in alle kleuren en materialen voorbij komen.
Weetje: De sok heeft het wat transpiratie betreft zwaar te verduren. Van al je lichaamsdelen is de voeten namelijk één van de grootste zweetproducenten. Het is aan sokken de taak om in totaal zo’n halve liter zweet per dag op te vangen! Na het absorberen van de zweetdruppels brengen sokken het zweet naar delen van je lichaam, die het kunnen doen verdampen.
Vrolijk streetstyle kiekje van The Sartorialist
High heels met kekke sokken; een gouden combinatie, bewijzen de streetstyle fotografen van Jak & Jil en Stockholm Streetstyle
Marc Jacobs, Christian Dior en Dolce & Gabbana fall-winter 2011
Tegenwoordig draagt zo'n beetje iedereen (wel of niet zichtbaar) sokken, van scholieren en sporters tot modellen en posterren. Maar de dragers van de allereerste exemplaren zijn Romeinse komedie acteurs, die eeuwen voor het jaar nul leven. Zij dragen een soort losse slipper - in het Latijn 'soccus' -, die makkelijk uit kan worden getrokken. Sommige Romeinen dragen deze soccus in hun sandaal, en doen alleen de sandaal uit als ze hun huis binnenstappen.
In de achtste eeuw voor Christus maken zowel Grieken als Romeinen hun sokken vooral van dierenhuidjes- en haren, voor warmte. De leren lappen worden om de voeten gewikkeld of en vervolgens vastgebonden om de enkels. Gelukkig hebben we nu zoiets als elastiek... Ook de Egyptenaren zijn er vroeg bij wat sokken betreft. Zij doen een wollen variant aan de voeten, how sophisticated!
Weetje: Dragers van excentrieke sokken zijn er genoeg geweest. Zo dragen Barbaren uit de 8e eeuw na Christus felgekleurde exemplaren. Twee eeuwen later worden fancy sokken als een teken van rijkdom gezien onder adel. Bijzondere sokken van nu zijn onder meer de Japanse tabi en de kerstsok voor aan de muur tijdens de feestdagen.
Een heel erg oude en viezige sok uit Egypte, gemaakt van wol
Japanse tabi
De uitvinding van de sokkenbreimachine hebben we te danken aan de Britse dominee William Lee of Nottinghamshire, die 'm in 1589 uitvindt. Omdat sokken met dit apparaat makkelijker, sneller (zo'n zes keer!) en goedkoper te produceren zijn, worden ze enorm populair. Toch is het pas sinds 1800 dat bijna alle sokken machinaal in elkaar worden gezet, in plaats van met de hand. Veel noemenswaardige sokkentrends uit die tijd zijn er niet echt. Behalve dan dat ouders hun kroost in de 19e en 20e eeuw graag in over the knee sokken hullen. De trendsetters!
De volgende revolutie op sokkengebied is de introductie van nylon in 1938. Voor dat moment is de keuze beperkt tot zijde, katoen en wol. Dankzij nylon kunnen twee of meer garen worden gemengd binnen het productieproces. Dit betekent: kwalitatief betere sokken die op meerdere manieren goed zijn voor je voeten. Tegenwoordig zijn ook polyester, spandex en acryl populaire sokkenstofjes. Om stoffen zachter te maken worden onder meer kashmier en mohair gebruikt.
Een lange tijd was het een absolute no go om je sokken met de rest van de wereld te delen. Hoe anders is dat nu! Witte sportsokken in sandalen zijn nog steeds niet sexy (en dat zal deze combi ook nooit worden), maar de sok mag zichtbaar zijn. Bij voorkeur gehuld in een kittige killerhak. Early adapter Rihanna laat zien hoe het moet.
Durf jij je sokken in het openbaar te vertonen? Wij hebben twee examplaren geshopt, die je zo naar je eigen sokkenla kunt klikken.
Links: korte sokjes van Asos in limegroen (€ 4,71)
Rechts: over the knee socks van Falke (€ 22,80)
Ga jij wel eens voor een opvallende sok, of gaat je voorkeur uit naar de verborgen, simpele sok?
(Door: Joyce)