Van koningshuizen tot popprinsessen en van Hollywoodsterren tot topdesigners, allemaal zijn ze dol op de hoeden van Philip Treacy. Deze mad hatter uit Londen maakt dan ook ware kunstwerkjes voor op het hoofd. Fashionscene vertelt je alles over hem en zet zijn mooiste creaties op een rij!
Kleurrijke veren, paraplu's, exotische bloemen, telefoons, ufo-achtige schotels van plastic en meters aan kant. Zodra het in de handen van Philip Treacy valt, maakt hij er een beeldig hoofddeksel van. Wij nemen zowel de draagbare kunstwerkjes die hij maakt als zijn imposante klantenbestand onder de loep!
Weetje: Philip Treacy is vijf keer tot British Accessory of the Year verkozen tijdens de British Fashion Awards. Bovendien mag hij sinds 2007 OBE (Officer of the most Excellent Order of the British Empire) noemen.
Philip Treacy aan het werk in zijn atelier
Philip Treacy (1967) groeit op in een klein dorpje in het westen van Ierland, samen met zijn ouders en zeven broers en zussen. Op 5-jarige leeftijd begint hij met het maken van kleding en hoedjes voor de poppen van zijn zussen. Rondom het huis lopen veel dieren rond, dus er zijn veren in overvloed om te verwerken in z'n mini-creaties. Zijn liefde voor naaien en mode wordt nog eens aangewakkerd door trouwerijen in het dorp: "As a small child, I loved to watch the weddings there. They were equivalent of fashion shows to me."
In 1985 verhuist Treacy naar Dublin om mode te gaan studeren aan het National College of Art & Design. Hoeden maken doet hij dan nog als hobby. Docenten raden hem aan tòch voor de hoeden in plaats van de jurken te gaan en hij loopt daarom zes weken stage bij beroemd hoedenmaker Stephen Jones. Vier jaar later - hij volgt ondertussen een masteropleiding in Londen - klopt hij met zijn ontwerpen aan bij Michael Roberts en Isabella Blow van Tatler magazine.
Dat korte gesprek is het begin van een jarenlange vriendschap tussen Treacy en Blow. Bovendien heeft ze een sleutelrol gespeeld wat betreft het lanceren van Treacy's carrière. Als hij net is afgestudeerd mag hij haar kelder als werkplaats gebruiken en de uitgesproken editor slash stylist gaat zelden de deur uit zonder een Treacy'tje op haar hoofd.
Blow's dood in 2007 heeft vanzelfsprekend een diepe indruk op hem gemaakt: "She was incredible. I thought there must be others like her, but there wasn’t. Everyone was boring in comparison to her. I will miss her laugh, her passion and her humanity. I went to my studio today and Isabella is everywhere. In every hat I made, every corner I turn - she is there. I will always miss her.”
Isabella Blow met ontwerpen van haar protegé
Begin jaren '90 gaan grote designers bij Treacy aankloppen. Op zijn 23e begint hij met het maken van extravagante hoeden voor Karl Lagerfeld van Chanel. Later volgen ook grootheden als Dior, Valentino, Ralph Lauren, Donna Karan en Giorgio Armani. Toch zijn het waarschijnlijk de theatrale creaties voor Alexander McQueen, die ons tot dusver het meest zijn bijgebleven.
In 1993 is het tijd voor zijn eerste eigen show tijdens London Fashion Week. Toppers als Naomi Campbell, Kate Moss, Stella Tennant en Christy Turlington lopen mee voor gratis hoedjes. Oh, those good old days! Een jaar later is zijn first store een feit.
Naast peperdure couturestukken heeft Treacy in 1992 eenmalig minder dure hoeden ontworpen voor High Street. Over deze samenwerking heeft hij heel nobel gezegd: "Hats are for everyone. We all have a head so we have the possibility to wear a hat. You feel better or wearing them. I was happy to be able to make hats that anyone could afford."
Alexander McQueen, Armani Privé, Alexander McQueen voor Givenchy (gemaakt van de echte hoorns van Blow's schapen!) en Philip Treacy couture
Alexander McQueen, Dior en Philip Treacy couture
Armani Privé
Paco Rabanne, Armani Privé, Philip Treacy couture en Alexander McQueen
Chanel
Philip Treacy couture, Ralph Lauren en Donna Karan
Philip Treacy couture, Valentino en Alexander McQueen
Uiteraard genoeg celebs die net als wij een zwak hebben voor het werk van Philip Treacy. Vooral Lady Gaga en Daphne Guinness zijn regelmatig met een unieke Treacy op het hoofd te spotten.
Weetje: In enkele 'Harry Potter' films en in de 'Sex and the City' movies zijn Treacy hoeden te ontdekken. Nog een speciale gelegenheid voor de ontwerper is de trouwerij van Prins William en Catherine Middleton op 29 april 2011. Zo'n 36 gasten dragen hoeden van Treacy's hand!
Madonna tijdens haar Super Bowl optreden eerder dit jaar
Prinses Beatrice, Sarah Jessica Parker, Victoria Beckham en Daphne Guinness
Philip Treacy met Emma Watson in Harper's Bazaar
Lady Gaga is een groot fan van Philip Treacy
Wat vind jij van Philip Treacy's creaties?
(Door: Joyce)