Heerlijk die chunky truien, warme chocolademelk en openhaard met koud weer. Er zitten veel voordelen aan een kouder klimaat en binnen zitten met de kaarsjes aan klinkt enorm gezellig maar de kortere, koudere dagen hebben ook zijn nadelen. Van een winterdipje tot Seasonal Affective Disorder (oftewel de toepasselijke afkorting SAD); veel mensen hebben last van seizoenlijke depressies, maar er zijn een aantal tactieken om jezelf happy en gezond te houden!
1. Zoek het licht op
Ons lichaam heeft licht nodig, fysiek en mentaal. Uit onderzoek blijkt dat licht in de vroege ochtend zelfs als behandeling tegen depressie zeer effectief werkt. Als de huid zonlicht krijgt wordt de productie van serotonine (waardoor je humeur wordt gestabiliseerd) geactiveerd. Probeer dus om de zon op te zoeken als hij schijnt. Omdat we minder natuurlijk licht in de winter krijgen in een 'light therapy box' een hele goede investering. Dit is een boxje dat het spectrum van zonlicht produceert en is tegenwoordig zelfs bij de Mediamarkt te koop. Als je in de ochtend terwijl je je ontbijtje eet of achter je laptop zit de lamp aanzet, begin je je dag goed!
2. Pop Some Pills
Zorg ervoor dat je geen vitamines tekort komt en dan voornamelijk Vitamine D in de winter. Vitamine D is erg belangrijk om humeur uitschieters te voorkomen en veel vrouwen krijgen niet genoeg D's binnen. Het kan een goed idee zijn als jij veel binnen zit en ook geen zonnestralen opvangt om een supplement te nemen. Bespreek wel eerste met je huisarts hoeveel jij nodig hebt.
3. Eet je gelukkig!
Eten maakt ons gelukkig! Heerlijk die stamppotjes, erwtensoepen en zwaardere kost (en feestdagen vol dinners), maar zorg er wel voor dat je ook de juiste voeding binnenkrijgt anders kan je jezelf zonder dat je het weet ongelukkig eten. Vitamines B, gezonde omega-3 vetten en complexe koolhydraten zijn erg belangrijk om die winter blues te voorkomen. Vitamine B is te vinden in kazen en schelpdieren en omega-3 in vette vis zoals tonijn, sardientjes, zalm en haring. Een tekort in beide wordt vaak bij mensen die depressief zijn gevonden. Nu hoef je niet megastreng te worden met een koolhydraat-arm dieet, want hier wordt je zeker niet happy van, maar kies eerder voor volkoren granen en gekleurde groenten van tijd tot tijd inplaats van simpele koolhydraten.
4. Beweeg wanneer het kan
Sporten werkt als een mood booster en beweging gaat niet alleen stress tegen, maar het produceert ook snel en veel happy stofjes. Door beweging laat je lichaam endorphine los en wordt de productie van norepinephrine gestimuleerd, door beide kom je in een betere bui en worden depressie symptomen verholpen. Daarnaast is beweging essentieel voor een gezond immuunsysteem en helpt het om de zware winter kost niet te laten settelen voor een wintervachtje.
5. Sluit je niet af
Heerlijk voor de tv hangen, een boekje lezen en Netflix de titel van BFF geven zijn typische winter gewoontes. Mensen hebben wel interactie met andere mensen nodig. Als je met mensen bent die je blij maken, wordt het hormoon oxytocin losgelaten door het lichaam waardoor je je blij voelt. Als je graag op de bank hangt in de winter maak er dan een gezellig filmavondje van met familie en vrienden!
6. Doe iets nieuws
Iets nieuws leren geeft ons een goed gevoel en een nieuwe hobby ontdekken heeft een positief effect op mensen. Daarnaast is een hobby die je leuk vindt een bezigheid waar je vaak kalm en/of blij van wordt en dit kan helpen op dagen waarop je in een dipje zit. Breien heeft een rustgevend effect en je kan voor jezelf of als cadeau voor een andere een mooie sjawl of muts maken. Op Youtube kan je tegenwoordig vrijwel alles leren dus kijk even rond of er iets tussen zit wat jou leuk lijkt!
7. Hou het netjes
Een rommelige kamer of een onopgeruimd huis heeft op de meeste mensen bewust of onbewust een onplezierig effect. Het is afleidend en uit onderzoek blijkt dat je van een rommelige omgeving luier en gedemotiveerd wordt. Zorg ervoor dat je woning gezellig, schoon en opgeruimd is tijdens de winter maanden en de temperatuur fijn voor je is. Hierdoor slaap je beter, word je fijner wakker en geniet je van een knusse thuis omgeving.
8.Be Bright
Kleuren hebben een groot effect op je mentale staat. Dit wordt overal toegepast; in ziekenhuizen, wachtkamers, in reclames en zelfs in eten is kleur erg belangrijk. Dit geldt dus ook voor hoe jij je kleed. Wij zijn ook gek op all-black outfits en donkere tinten maar probeer soms een paar kleurrijke items in je kledingkast te verwerken of een paar mooie nieuwe kussens of dekbed in te slaan in een vrolijke kleur.
Beeld: Thinkstock